Γεράκι (πλήρες)



Τα δεκαέξι τεύχη του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, Ο Νέος Υπεράνθρωπος» κυκλοφόρησαν με βάση τις πληροφορίες του Γιώργου Βλάχου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Οι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 1954. Την περίοδο αυτή δεν κυκλοφορούσε άλλο περιοδικό αυτού του είδους, παρά μόνο «Ο Μικρός Ήρως» του ίδιου εκδότη που βρισκόταν στο δεύτερο χρόνο της κυκλοφορίας του, εκδίδοντας τη δεύτερη πενηντάδα των τευχών του. Άλλα περιοδικά αυτού του είδους που είχαν ήδη κυκλοφορήσει και είχαν ολοκληρώσει την έκδοσή τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, ήταν το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Α’ και Β’ περιόδου (1950-1952), οι «Περιπέτειες στη Ζούγκλα» (1950-1951), το «Γκρέκο-Ταρζάν» (πιθανόν το 1951), το «Τάργκα» (1952) και «Ο Υπεράνθρωπος» (1951-1953). Την περίοδο που εκδόθηκε το «ΓΕΡΑΚΙ» η αγορά των παιδικών λαϊκών περιοδικών που είχε ανθίσει ένα έως δύο χρόνια πριν με τα περιοδικά αυτά, έδινε κάποια περιθώρια για την κυκλοφορία ενός δεύτερου περιοδικού παράλληλα με το «Μικρό Ήρωα» και το κενό αυτό ήρθε να καλύψει το «Γεράκι, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που το εξέδωσε κι αυτό ο ίδιος εκδότης που εξέδιδε το «Μικρό Ήρωα», Στέλιος Ανεμοδουράς. Μετά την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας του, τον Αύγουστο του 1954, τα περιθώρια για την κυκλοφορία και ενός δεύτερου περιοδικού παρέμειναν, οπότε μέχρι το τέλος του έτους κυκλοφόρησαν διαδοχικά τρία ακόμα περιοδικά με οχτώ μόνο τεύχη το καθένα, το «Ταγκόρ», «Ο Μικρός Ιππότης» και ο «Κεραυνός», που τα δύο τελευταία έχουν δημοσιευτεί εξ ολοκλήρου στο «μπαούλο».

Συγγραφέας των περιπετειών του «νέου Υπερανθρώπου» είναι ο Νίκος Μαράκης που υπογράφει τα τεύχη με το ψευδώνυμο Π. Πετρίτης. Ενδεχομένως, η συγγραφή αυτού του περιοδικού είναι η πρώτη εμφάνιση του γνωστού, από τα μυθιστορήματά του στο «Ρομάντζο» και από τις αστυνομικές ιστορίες του στη «Μάσκα» και στο «Μυστήριο», συγγραφέα στο χώρο του παιδικού λαϊκού περιοδικού. Επόμενες απόπειρές του είναι «Ο Μικρός Μπουρλοτιέρης» (1955), ο διαπλανητικός «Υπεράνθρωπος» της περιόδου 1957-1958 και το «Τζόε Ντικ» (1958), που τις υπογράφει κι αυτές με το ψευδώνυμο Π. Πετρίτης.

Στις περιπέτειες του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, Ο νέος Υπεράνθρωπος», πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Μακ Ντάνυ, ένα γεροδεμένο παλικάρι δεκαοχτώ περίπου χρονών, με ξανθά σγουρά μαλλιά, μπλε μάτια και ένα παιδιάστικο πρόσωπο γεμάτο καλοσύνη και ευγένεια. Ο Μακ Ντάνυ είναι ο νεαρότερος ρεπόρτερ της εφημερίδας «Νταίηλυ Χέραλντ» με καταπληκτικές επιτυχίες στο αστυνομικό ρεπορτάζ, τόσο που ο προϊστάμενός του και αρχισυντάκτης Πήτερ Έμορυ επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο νεαρός υφιστάμενός του αποτελεί ένα μυστήριο, γιατί ενώ είναι ένας μαθητευόμενος αστυνομικός ρεπόρτερ, το μυαλό του λειτουργεί σαν να είναι ένας παλιός και έμπειρος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ που θα τον ζήλευε ακόμα και το καλύτερο λαγωνικό της μυστικής αστυνομίας. Ο Πήτερ Έμορυ είναι βέβαιος πως αυτός ο νεαρός μαθητευόμενος ρεπόρτερ θα γίνει μια μέρα ένας από τους μεγαλύτερους ντετέκτιβ του κόσμου!

Ο αρχισυντάκτης της «Νταίηλυ Χέραλντ» δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο νεαρός ρεπόρτερ, ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο νεαρός υφιστάμενός του και το θρυλικό Γ ε ρ ά κ ι, ο Νέος Υπεράνθρωπος, ο ατσάλινος προστάτης του Δικαίου, είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. Μόνο δύο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν το μεγάλο μυστικό, πως ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός ρεπόρτερ της «Νταίηλυ Χέραλντ», ήταν το Γεράκι, η Ελληνίδα μητέρα του και ο μικρός προστατευόμενός του Τζιμ Γκάφας, το αραπάκι που δούλευε ως κλητήρας στα γραφεία της εφημερίδας και που η μεγάλη ευπιστία του, η ασυγκράτητη αδυναμία του για τα γλυκά και τις λιχουδιές και το χαζούτσικο μυαλό του τον οδηγούσαν στις πιο μεγάλες και απίστευτες γκάφες του κόσμου!

Το μυστικό του νεαρού Μακ Ντάνυ να μεταμορφώνεται σε Γεράκι και να αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις και δυνατότητες οφείλεται στον πατέρα του, έναν πολυταξιδεμένο σοφό άνδρα που πριν πεθάνει εμπιστεύτηκε στο δεκαεφτάχρονο γιο του ένα εκπληκτικό μυστικό που είχε μάθει από το στόμα ενός ιερέα του Βούδα σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στα βάθη της μακρινής Ανατολής. Ο ετοιμοθάνατος πατέρας παρέδωσε στο νεαρό γιο του δυο δαχτυλίδια, το ένα με μπλε και το άλλο με πράσινη πέτρα. Τα δυο πετράδια λειτουργούν σαν καπάκια που κρύβουν από κάτω τους ένα υγρό, διαφορετικό για το κάθε δαχτυλίδι. Το μπλε πετράδι κρύβει το υγρό που όχι μόνο δίνει υπερφυσική δύναμη και ταχύτητα σε όποιον βάλει στο στόμα του έστω και μια απειροελάχιστη ποσότητα, αλλά ταυτόχρονα τον κάνει άτρωτο από τις σφαίρες, του δίνει τη δυνατότητα να πετάει στον αέρα και τον κάνει ικανό να πραγματοποιεί τα πιο απίθανα και απίστευτα πράγματα, τον μετατρέπει σε Υπεράνθρωπο. Το πράσινο πετράδι κρύβει το υγρό που είναι το αντίδοτο του πρώτου, μια απειροελάχιστη ποσότητά του ξαναφέρνει τον άνθρωπο που έγινε Υπεράνθρωπος με το πρώτο υγρό στη φυσική του κατάσταση. Ο Υπεράνθρωπος του Νίκου Μαράκη δεν έχει λοιπόν εξωγήινη προέλευση όπως ο Υπεράνθρωπος του Στέλιου Ανεμοδουρά και όπως ο γνωστός Superman των αμερικανικών κόμικς από τον οποίο ο Στέλιος Ανεμοδουράς εμπνεύστηκε το δικό του Υπεράνθρωπο. Ο Υπεράνθρωπος του Νίκου Μαράκη έχει γήινη προέλευση και το μεγάλο μυστικό του προέρχεται από τη μακρινή Ανατολή και τη σοφία των ιερέων του Βούδα.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 14 Αυγούστου 2017




Να προσθέσουμε ακόμα μερικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την έκδοση του "Γερακιού":



Η εικονογράφηση των τευχών (εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες) είναι του μόνιμου καλλιτεχνικού συνεργάτη των "Γενικών Εκδοτικών Επιχειρήσεων" του Βύρωνα Απτόσογλου (Byron). Η δε φιγούρα του ήρωα παραπέμπει στα χαρακτηριστικά του Marvel Junior της οικογένειας του Captain Marvel του γνωστού χαρακτήρα κόμικ ανταγωνιστικού του Superman υπερήρωα, που κυκλοφορούσε μέσω διαφόρων σειρών και τίτλων στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας των '40. Ο δε Marvel jr. είχε και δικό του περιοδικό. Το "Γεράκι" εικαστικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως... copy paste του Marvel jr. περισσότερο από όσο ο "Κεραυνός" του κατά Ανεμοδουρά "Υπερανθρώπου". 



Για τη συγγραφή του αναγνώσματος υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ότι δεν το ολοκλήρωσε ο Νίκος Μαράκης, αλλά κάτω από το ίδιο ψευδώνυμο (Π.Πετρίτης) το συνέχισε στα τελευταία τεύχη του ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς, αλλά, αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τότε, θα έλεγα ότι υφολογικά το στυλ ταιριάζει περισσότερο να είναι του Πότη Στρατίκη.

Στο οπισθόφυλλο, το κόμικ είναι δυο οκτασέλιδες περιπέτειες ενός άλλου γνωστού υπερήρωα του αμερικανικού υπερηρωικού σύμπαντος. Του ανθρωπόμορφου υπερποντικού Μάιτυ Μάους.



Η υπόσχεση του εκδοτικού οίκου (στις τελευταίες αράδες του αφηγήματος), ότι οι περιπέτειες του Γερακιού θα συνεχιστούν, μόλις συγκεντρωθούν και νέες πληροφορίες και στοιχεία για τη δράση του, φυσικά, δεν πραγματοποιήθηκαν και το ανάγνωσμα έμεινε στα 16 τεύχη και σήμερα θεωρείται σαν ένα από τις σπάνιες να βρεθούν εκδόσεις της εποχής.



Να προσθέσω, τέλος, ότι στα 1954 κυκλοφορούσε ακόμα ένα βραχύβιο περιοδικό δράσης για αγόρια (άρα το Γεράκι δεν ήταν η μοναδική παρέα του Μικρού Ήρωα εκείνη την εποχή. Πρόκειται για τον "Πιτσιρίκο" που ύστερα από μερικά τεύχη ονομάστηκε "Ζορρό", το μοναδικό ελληνικής γραφής περιοδικό που έχει κυκλοφορήσει με περιπέτειες του μασκοφόρου ιδαλγού της Άλτα Καλιφόρνια, πανσπάνιο σήμερα, αλλά αυτό είναι άλλου θέματος... ευαγγέλιο. 



Γιώργος Βλάχος


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


#1) Το Παιδί του Μυστηρίου

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Παιδί του Μυστηρίου» ο Μακ Ντάνυ, ο Νέος Υπεράνθρωπος, αντιμετωπίζει μια άγνωστη συμμορία ξένων κατασκόπων που δουλεύει για λογαριασμό μιας μεγάλης ξένης δύναμης. Οι κατάσκοποι αυτοί, όργανα της μυστικής ιαπωνικής οργάνωσης «Κίτρινος Δράκος» κλέβουν από τα εργαστήρια της Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών μια υδρογονοβόμβα ανυπολόγιστης εκρηκτικής δύναμης και σχεδιάζουν να τη ρίξουν πάνω από τη Νέα Υόρκη με σκοπό να την καταστρέψουν ολοσχερώς για να εκδικηθούν για την καταστροφή της ιαπωνικής Χιροσίμα το 1945 στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αδίσταχτοι αυτοί κακοποιοί καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον ρεπόρτερ Μακ Ντάνυ για να παρεμποδίσουν τη δημοσίευση ενός άρθρου του, χωρίς να γνωρίζουν πως περιορίζουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα του Γερακιού να παρέμβει. Τα περιθώρια για το Γεράκι να δράσει έγκαιρα για να αποτρέψει τη ρίψη της υδρογονοβόμβας και να σώσει τα εφτά εκατομμύρια των ανθρώπων της μεγαλύτερης μεγαλούπολης του κόσμου στενεύουν ασφυκτικά…

Το τεύχος 1 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Παιδί του Μυστηρίου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 6 Μαΐου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 4 Μαΐου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 63 με τίτλο «Το Παιδί-Φάντασμα Προδίδει».

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον ανεξάντλητο σε εκπλήξεις αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 14 Αυγούστου 2017




#2) Το Γεράκι Συντρίβει


Στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Γεράκι Συντρίβει» ο Μακ Ντάνυ, ο Νέος Υπεράνθρωπος, αντιμετωπίζει έναν παρανοϊκό, αλλά μεγαλοφυή επιστήμονα, που χρησιμοποιώντας ως βάση του ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη κατασκευάζει πανίσχυρα μεταλλικά ρομπότ, που για να τον υπακούουν τυφλά και να εκτελούν τις διαταγές του χωρίς καμιά αντίρρηση τα εφοδιάζει με εγκεφάλους μικρών παιδιών που απαγάγει για λογαριασμό του ένας μυστηριώδης υπερφυσικός γορίλας. Ο τρελός επιστήμονας επικεφαλής μιας οργάνωσης που περιλαμβάνει και άλλους επιστήμονες στην υπηρεσία του, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν στρατό σιδερένιων πολεμιστών, που σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή στη Νέα Υόρκη θα αποτρέψουν κάθε προσπάθεια αντίστασης στα σχέδιά του να υποτάξει ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Γεράκι θα πρέπει να αξιοποιήσει με μεθοδικότητα και περίσκεψη τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και για να αποτραπεί η ύπουλη αυτή επίθεση εναντίον των ανύποπτων κατοίκων της Νέας Υόρκης…

Την ιδέα της απαγωγής παιδιών από οργανώσεις κακοποιών που θέλουν να κυριαρχήσουν τη βρίσκουμε και στο τεύχος 9 του «Υπερανθρώπου» που κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν, στις 19 Ιουνίου 1951, και είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπέτειες είναι πως ενώ στο τεύχος του «Υπερανθρώπου» τα ίδια τα παιδιά μετατρέπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κτηνώδεις γίγαντες που θα χρησιμοποιηθούν για να υποταχθεί η Αμερική στον παρανοϊκό επιστήμονα εκείνης της περιπέτειας, στο τεύχος του «Γερακιού» τα παιδιά απάγονται για να τους αφαιρεθούν οι εγκέφαλοί τους και να μεταφυτευτούν στα μεταλλικά ρομπότ που κατασκευάζει ο παρανοϊκός επιστήμονας αυτής της περιπέτειας. Κάτι μου λέει πάντως πως η βασική αυτή ιδέα της απαγωγής παιδιών είναι παρμένη από μια παλιότερη περιπέτεια της αμερικάνικης «pulp fiction» λογοτεχνίας.

Το τεύχος 2 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπο» με τίτλο «Το Γεράκι Συντρίβει» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13 Μαΐου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 11 Μαΐου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 64 με τίτλο «Η Εξόντωσις του Κόρακα».



Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπο» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 3 Σεπτεμβρίου 2017




#3) Το Ιπτάμενο Παιδί

Στο τρίτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το Ιπτάμενο Παιδί», ο Μακ Ντάνυ, ο Νέος Υπεράνθρωπος, αντιμετωπίζει τον φον Στροχάιτερ, έναν Γερμανό στρατηγό που μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας εγκατέστησε στο Βόρειο Πόλο το στρατηγείο του με την απόφαση να πραγματοποιήσει εκείνο που «κάποιος ηλίθιος ονομαζόμενος Χίτλερ» δεν μπόρεσε να πετύχει! Ο φον Στροχάιτερ στρατολόγησε μετά το τέλος του πολέμου τους διασημότερους Γερμανούς επιστήμονες, τους έβαλε να εργαστούν για λογαριασμό του και τα αληθινά επιστημονικά θαύματα που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, του δίνουν τώρα, μια δεκαετία μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο, τη δυνατότητα να γίνει «ο Άρχων του Κόσμου». Οι Γερμανοί επιστήμονες του Στροχάιτερ κατάφεραν να πραγματοποιήσουν διαπλανητικά ταξίδια που έδωσαν τη δυνατότητα στον εγκληματία πρώην στρατηγό των ναζί να κατακτήσει ήδη έναν άλλο πλανήτη και να υποδουλώσει και να μετατρέψει σε τυφλά όργανά του τους κατοίκους που ζούσαν εκεί, τα μικρά αλλά ισχυρά ανθρωποειδή με τις προβοσκίδες, τα τριγωνικά πρόσωπα και ένα φωτεινό μάτι στο κούτελο που εκπέμπει φως σαν ηλεκτρικός γλόμπος. Όμως, για να πραγματοποιήσει ο παρανοϊκός στρατηγός τα σχέδιά του δεν αρκούν ούτε τα ισχυρότατα ατομικά όπλα που ήδη διαθέτει, ούτε ο στρατός που έχει δημιουργήσει και περιμένει τη διαταγή του να επιτεθεί. Για να πετύχουν τα εφιαλτικά σχέδιά του ο Γερμανός στρατηγός χρειάζεται και τη γνώση της ατομικής διάσπασης του Κοβαλτίου, που μόνο οι δέκα επιστήμονες που εργάζονται στο Εργαστήριο των Ατομικών Ερευνών των ΗΠΑ κατέχουν. Τα ανθρωποειδή του Στροχάιτερ απαγάγουν τους δέκα επιστήμονες και ο Μακ Ντάνυ, ο Νέος Υπεράνθρωπος, προσποιείται τον αιχμάλωτο για να μεταφερθεί μαζί με τους δέκα επιστήμονες στη βάση του παρανοϊκού στρατηγού και να δράσει…

Η ιδέα πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος οφείλεται σε έναν παρανοϊκό που επιδιώκοντας να επικρατήσει και να επιβάλει τις όποιες ιδέες του, όπως την ανωτερότητα της άριας φυλής, σέρνει όλο τον κόσμο στην πιο αιματηρή σύγκρουση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα ήταν και τότε, τις δεκαετίες του ‘50 και ’60, όπως και τώρα, αρκετά διαδεδομένη. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, οι λαοί δεν κινδυνεύουν από τις συγκρούσεις ανταγωνιστικών οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τις επιδιώξεις τους με όλα τα μέσα ακόμα και με τις πλέον αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις, αλλά κινδυνεύουν από φανατικούς ή παρανοϊκούς που θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις και την ιδεολογία τους ή να ικανοποιήσουν τη φιλοδοξία τους. Η ίδια θεωρία προωθείται και σήμερα, που προσπαθούν να μας πείσουν πως οι μουσουλμάνοι μετά από αιώνες που βρίσκονταν σε λήθαργο, ξύπνησαν ξαφνικά τώρα, ανακάλυψαν τι ακριβώς γράφει το Κοράνι και αποφάσισαν να επιβάλουν τη θρησκεία τους και τον τρόπο ζωής τους σε όλο τον κόσμο!

Το τεύχος 3 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Ιπτάμενο Παιδί» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 20 Μαΐου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 18 Μαΐου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 65 με τίτλο «Φου-Γιάμα, το Χρυσάνθεμο του Θανάτου», όπου το Παιδί-Φάντασμα βρίσκεται με αποστολή στην Ιαπωνία και αντιμετωπίζει την τρομερή πράκτορα των Γιαπωνέζων, Φου-Γιάμα!

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 30 Δεκεμβρίου 2017





#4) Τιτανομαχία

Στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Τιτανομαχία», ο Γερμανός παρανοϊκός στρατηγός φον Στροχάιτερ που μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον πόλεμο επιδιώκει να γίνει αυτός τώρα «ο Άρχων του Κόσμου», παρά την αποτυχία του να αποσπάσει το μυστικό της ατομικής διάσπασης του Κοβαλτίου στην περιπέτεια του προηγούμενου τεύχους, δεν πτοείται και επανέρχεται με νέα σχέδια και νέες δράσεις. Κατά πρώτο, στέλνει ένα δώρο-παγίδα στον δημοσιογράφο της Νταίηλυ Χέραλντ, Μακ Ντάνυ, υποθέτοντας ή έχοντας καταλάβει πως ο νεαρός ρεπόρτερ και το «Γεράκι», ο νέος Υπεράνθρωπος, είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. Κατά δεύτερο, ετοιμάζει ένα δολοφονικό, αλλά αριστοτεχνικό σχέδιο εξόντωσης του προέδρου της Αμερικής, ανατινάζοντας την αμαξοστοιχία στην οποία θα επέβαινε κατά την επιστροφή του από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον. Κατά τρίτο, οργανώνει μια ύπουλη επίθεση με βατραχανθρώπους και βόμβες βυθού στον Τρίτο Πολεμικό Ναύσταθμο των ΗΠΑ με σκοπό να ανατινάξει τα πλοία που κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επίσημης δεξίωσης θα φιλοξενούσαν υψηλά ιστάμενους προσκεκλημένους, ναυάρχους, αντιναυάρχους, ανώτατους αξιωματικούς, άλλους επισήμους και όλη γενικά την αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Ο Μακ Ντάνυ προλαβαίνει και πετάει την τελευταία στιγμή από το παράθυρο το δώρο-παγίδα, το κουτί με τα γλυκά και τη βόμβα που του έστειλε ο άνθρωπος του Στροχάιτερ μέσω του βοηθού του Τζιμ Γκάφα, που έχοντας ασυγκράτητη αδυναμία στα γλυκά ξεγελάστηκε με μια σοκολάτα και παρέλαβε το κουτί για να το παραδώσει στο φίλο του, αλλά θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όχι μόνο τις υπερφυσικές του δυνάμεις, αλλά και όλη την εξυπνάδα του και το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο για να εξουδετερώσει τα νέα δολοφονικά σχέδια του αδίστακτου Γερμανού στρατηγού…

Το τεύχος 4 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Τιτανομαχία» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Μαΐου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 25 Μαΐου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 66 με τίτλο «Η Κόρη του Ήλιου», όπου το Παιδί-Φάντασμα βρίσκεται με αποστολή στην Ιαπωνία και αντιμετωπίζει την τρομερή πράκτορα των Γιαπωνέζων, Φου-Γιάμα, που είναι ταυτόχρονα ιέρεια, γνωστή ως "η κόρη του ήλιου", στο ναό του «Στοχαστή Βούδα», στρατηγείο μιας «πανίσχυρης θρησκευτικής οργάνωσης που κυβερνά τα πάντα στην Ιαπωνία»! Ιδού, πώς μας βομβάρδιζαν με θεωρίες συνομωσίας!


Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 4 Ιανουαρίου 2018




#5) Ο Προστάτης του Κόσμου

Στο πέμπτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Ο Προστάτης του Κόσμου», ο Γερμανός παρανοϊκός στρατηγός φον Στροχάιτερ, που μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον πόλεμο επιδιώκει να γίνει αυτός «ο Άρχων του Κόσμου», επιστρέφει αποφασισμένος να εξουδετερώσει το βασικό εμπόδιο στα σχέδιά του, το «Γεράκι», και να πετύχει. Ο Γερμανός στρατηγός καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον νεαρό δημοσιογράφο Μακ Ντάνυ, τον κρατάει φυλακισμένο και δεμένο σε ένα άθλιο υπόγειο, επιβεβαιώνει τις υποψίες του πως ο αιχμάλωτος νεαρός ρεπόρτερ και το «Γεράκι», ο νέος Υπεράνθρωπος, είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και μεταμφιεσμένος κατάλληλα, σαν να είναι ο σωσίας του, παίρνει τη θέση του διάσημου καθηγητή Σαμ Τζέφερσον και επιχειρεί να κλέψει τα σχέδια ενός νέου κατευθυνόμενου πυραύλου, της «Ρουκέτας Κ4», την ώρα που ο εφευρέτης της, δόκτωρ Ντρέιτ, παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες και το μηχανισμό του ατομικού αυτού υπερόπλου στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Κέντρο Ατομικών Ερευνών των ΗΠΑ. Ο πύραυλος αυτός ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα του πολέμου και οι καταστροφές που θα προξενήσει αν χρησιμοποιηθεί θα είναι τρομακτικές, τόσο που η βόμβα υδρογόνου να είναι ένα παιχνιδάκι μπροστά του. Οι υπερφυσικές δυνάμεις του νέου Υπερανθρώπου είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα νέα αυτά σχέδια του αδίσταχτου Γερμανού στρατηγού, αλλά πώς θα τις αποκτήσει, όταν είναι δεμένος πισθάγκωνα και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δαχτυλίδι με την μπλε πέτρα που τον μεταμορφώνει σε Υπεράνθρωπο;

Το τεύχος 5 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Ο Προστάτης του Κόσμου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 1 Ιουνίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 67 με τίτλο «Παιδί-Φάντασμα Σ.Ο.Σ.», όπου το Παιδί-Φάντασμα, που βρισκόταν με αποστολή στην Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει την τρομερή πράκτορα Φου-Γιάμα, καλείται επειγόντως να επιστρέψει στην Ελλάδα, γιατί η φοβερή Γιαπωνέζα αντίπαλός του βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, συνεργάζεται με τους Γερμανούς και με τη συμβολή της έχουν ήδη συλληφθεί και εκτελεστεί εξήντα Έλληνες πατριώτες, από τα καλύτερα στελέχη των οργανώσεων αντίστασης…

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 7 Ιανουαρίου 2018





#6) Το ΑΣΠΡΟ και το ΜΑΥΡΟ Γεράκι

Στο έκτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το ΑΣΠΡΟ και το ΜΑΥΡΟ Γεράκι», ο Μάκ Ντάνυ, ο νεαρός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, καλείται να λύσει το μυστήριο των γιγάντιων νυχτερίδων, που την ώρα που πέφτει το σκοτάδι πάνω από τη Νέα Υόρκη επιτίθενται σε ανύποπτους διαβάτες, σε θεατές καλοκαιρινών θεάτρων ακόμα και σε αστυνομικά αεροπλάνα, αφήνοντας τα θύματά τους νεκρά με μια πληγή στο λαιμό. Η αναζήτηση του δαιμόνιου δημοσιογράφου θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν διάσημο επιστήμονα, τον Χένρυ Άντερσον, που πριν τριάντα χρόνια είχε δημοσιεύσει μια σειρά εφτά τόμων με βιολογικές μελέτες πάνω στο θέμα του γιγαντισμού. Τα συγγράμματα του διάσημου καθηγητή που στο μεταξύ έχει παραφρονήσει είχαν αποσυρθεί πριν πολλά χρόνια από την κυκλοφορία και ο ίδιος έπαψε να δίνει σημεία ζωής, αλλά οι εφτά τόμοι του για τον γιγαντισμό βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Άρθουρ Ντάνυ, του σοφού πατέρα του Μακ, και ο νεαρός ρεπόρτερ όλες αυτές τις μέρες που οι γιγάντιες νυχτερίδες σκορπούν το θάνατο, τους μελετάει και αντιλαμβάνεται πως η εμφάνιση των φτερωτών αυτών τεράτων συνδέεται με τις θεωρίες του διάσημου καθηγητή για τον γιγαντισμό…

Η ανακάλυψη και η χρήση της ατομικής βόμβας τη δεκαετία του ’40 επέδρασε καταλυτικά στις συνειδήσεις των ανθρώπων της εποχής στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και να προκληθεί μεγάλο κακό, όπως έγινε με τη ρήψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, προκαλούσαν το θαυμασμό των ανθρώπων της εποχής, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλες ανησυχίες για την κακή χρησιμοποίησή τους. Μια έκφραση αυτού του θαυμασμού, αλλά και των ανησυχιών που δημιουργούσαν οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ήταν η μεγάλη διάδοση στη λογοτεχνία, αλλά κυρίως στη λεγόμενη παραλογοτεχνία, του μύθου του τρελού επιστήμονα, που συνδυάζει εύστοχα τη γοητεία που ασκούσαν οι νέες ανακαλύψεις με τις ανησυχίες για τη χρησιμοποίησή τους. Αυτόν τον ιδιαίτερα διαδεδομένο εκείνη την εποχή μύθο, το μύθο του τρελού επιστήμονα, αξιοποιεί ο συγγραφέας του «Γερακιού» Νίκος Μαράκης στην περιπέτεια αυτή που γράφτηκε το 1954.

Το τεύχος 6 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το ΑΣΠΡΟ και το ΜΑΥΡΟ Γεράκι» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 8 Ιουνίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 68 με τίτλο «Σπίθας Εναντίον Φου-Γιάμα», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» σε μια μονομαχία με πιστόλια ο ένας απέναντι στον άλλο, στέλνει τη φοβερή πράκτορα των Γιαπωνέζων Φου-Γιάμα στον κόσμο των προγόνων της!

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 10 Ιανουαρίου 2018





#7) Το Φοβερό Μυστικό

Στο έβδομο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το Φοβερό Μυστικό», ο Μάκ Ντάνυ, ο νεαρός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, αντιμετωπίζει τη συμμορία του ουρανίου, μια σπείρα κακοποιών που ετοιμάζουν μια βόμβα ουρανίου με τεράστια καταστρεπτική δύναμη με σκοπό να την τοποθετήσουν σε ένα από τα ασανσέρ του Εμπάιρ Σταίητ Μπίλντιγκ, του ουρανοξύστη με τα 102 πατώματα, να την πυροδοτήσουν και να βρουν ευκαιρία από την καταστροφή που θα συντελεστεί σε ακτίνα πεντακόσια και παραπάνω μέτρα όπου τα πάντα θα γκρεμιστούν και από τον πανικό που θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη, να ξεσηκώσουν ολόκληρο το θησαυροφυλάκιο της Κρατικής Τράπεζας. Αρχηγός της συμμορίας είναι ο Μεγάλος, ο Κουλοχέρης Χαν Σίγκλετον, ένας αιμοβόρος και αδίσταχτος φονιάς που καταζητείται από το Εφ-Μπι-Άι και δεύτερος στην ιεραρχία της συμμορίας είναι ο ασπρομάλλης «αριστοκράτης» κακοποιός, Φράνκη. Ο Μακ Ντάνυ ανακαλύπτει τα ίχνη της συμμορίας και του φοβερού σχεδίου της, όταν ο βοηθός και προστατευόμενός του στην εφημερίδα, Τζιμ Γκάφας, γίνεται τυχαία αυτόπτης μάρτυς της αλληλοεξόντωσης δύο κακοποιών στο πάρκο της 42ας Λεωφόρου. Ο Τζιμ αρπάζει το μολυβένιο μεταλλικό κουτί που αποτέλεσε το μήλο της έριδος για την αλληλοεξόντωση των δύο κακοποιών και το παραδίδει στο φίλο του και όταν ο Μακ Ντάνυ το ανοίγει βρίσκει μέσα ένα κομμάτι μεταλλικού ουρανίου και πιάνει έτσι την άκρη του νήματος που θα τον οδηγήσει στη συμμορία και το «φοβερό μυστικό» της…

Το τεύχος 7 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Φοβερό Μυστικό» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 17 Ιουνίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 15 Ιουνίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 69 με τίτλο «Ορλάντο, ο Ιταλός Φάντασμα», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» αντιμετωπίζει τον μυστηριώδη, αινιγματικό και φοβερών ικανοτήτων πράκτορα των Ιταλών, Ορλάντο, και τον απάνθρωπο βοηθό του, Μακαρόνι.

Το συγκεκριμένο τεύχος 7 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 16 Μαΐου 2018





#8) Ο Αόρατος Θάνατος

Στο όγδοο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Ο Αόρατος Θάνατος», ο Μάκ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, αντιμετωπίζει τον μυστηριώδη δόκτορα Έντμοντ Φρέλιχ, αρχηγό μιας άγνωστης οργάνωσης, που σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο νεαρός δημοσιογράφος σε άρθρο του στην εφημερίδα όπου εργάζεται, είναι κατάσκοπος που δουλεύει για λογαριασμό ξένης δύναμης. Ο Έντμοντ Φρέλιχ σπέρνει το «αόρατο θάνατο» από συγκοπή καρδιάς σε ανύποπτους πολίτες που γιορτάζουν την επέτειο της Νίκης στους δρόμους και τα πάρκα της Νέας Υόρκης και απαιτεί με ραδιοφωνικό μήνυμα, πρώτον, να απομακρυνθούν εντός δεκαπέντε ημερών όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ευρώπη και δεύτερον, να καταστραφούν όλα τα ατομικά εργοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και να διακοπεί η παραγωγή ατομικών βομβών και όπλων, απειλώντας πως αν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους υπουργούς του, θα ανατινάξει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Υόρκης με ανυπολόγιστα θύματα, πολύ περισσότερα από τους εφτά χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε ο «αόρατος θάνατός» του. Και ενώ οι κάτοικοι της μεγαλούπολης αρχίζουν να εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι την πόλη τους, ο Μάκ Ντάνυ αναθέτει στην Ελληνοαμερικανίδα φίλη του και παλιά συμμαθήτριά του στο Κολέγιο, Έλλεν Τζόρνταν, που θέλει να γίνει κι αυτή ρεπόρτερ, την παρακολούθηση μιας μεσόκοπης Γερμανίδας, της Αννύ Γκάρντερ, που εργάζεται στο τμήμα σκοποβολής του τσίρκου Ριβολί στο Μανχάταν, γιατί η φωνή της και η προφορά της του θύμισε την εκφωνήτρια του απειλητικού ραδιοφωνικού μηνύματος του Έντμοντ Φρέλιχ…

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χρονιά που γράφτηκε αυτή η ιστορία, το 1954, παρουσιάζει το αίτημα του Έντμοντ Φρέλιχ να απομακρυνθούν από την Ευρώπη τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Προφανώς, η αναφορά αυτή αφορά τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν συμβάλει στην απελευθέρωση μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και παρέμειναν στη γηραιά Ήπειρο εννιά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το 1945. Ο συγγραφέας του περιοδικού Νίκος Μαράκης, αν και ο κεντρικός ήρωάς του, το «Γεράκι», θεωρεί αυτονόητο πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την αμερικανική κυβέρνηση η απαίτηση για απομάκρυνση, θέτει το ζήτημα της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Ευρώπης εννιά χρόνια μετά τη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Δεν αποκλείεται η προβολή αυτού του ζητήματος από τον συγγραφέα να αποτελεί αντιστάθμισμα στην πολύ διαδεδομένη, αν και ανακριβή, άποψη που επικρατούσε εκείνη την εποχή, πως και τα Σοβιετικά στρατεύματα παρέμεναν στις χώρες που είχαν απελευθερώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ιστορικά είναι γνωστό πως ο Κόκκινος Στρατός είχε αποχωρήσει από όλες τις χώρες που είχε απελευθερώσει αμέσως μετά την απελευθέρωση τους και είχαν παραμείνει Σοβιετικά στρατεύματα μόνο στην Ανατολική Γερμανία για ειδικούς λόγους που σχετίζονταν με τη διαίρεση της Γερμανίας.

Το τεύχος 8 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Ο Αόρατος Θάνατος» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 22 Ιουνίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 70 με τίτλο «Ο Ιταλός Εκδικείται», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» καλείται να ανατινάξει ένα εργοστάσιο στο Μοσχάτο όπου οι Ιταλοί κατασκευάζουν πολύτιμα λεπτά όργανα αεροπλάνων με τα οποία επισκευάζονται τα ιταλικά και γερμανικά αεροπλάνα που παθαίνουν βλάβες στο μέτωπο της Αφρικής, αλλά βρίσκει πάλι μπροστά του τον Ιταλό πράκτορα Ορλάντο.

Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 20 Μαΐου 2018

Download PDF




#9) Ο Τζιμ Γκάφας Θυμώνει

Στο ένατο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Ο Τζιμ Γκάφας Θυμώνει», ο μυστηριώδης δόκτορας Έντμοντ Φρέλιχ και η οργάνωσή του δολοφονούν τον υφυπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών, Έντυ Στήβενσον, κατά την επιστροφή του από την Ευρώπη όπου πήρε μέρος σε μια κρίσιμη διάσκεψη για τα ατομικά όπλα και κλέβουν το χαρτοφύλακά του, που ήταν γεμάτος με σημαντικά απόρρητα έγγραφα. Παράλληλα, ετοιμάζονται για νέο εκβιαστικό ραδιοφωνικό μήνυμα με το οποίο θα απαιτήσουν για μια ακόμα φορά από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και την κυβέρνησή του να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και να αχρηστευτούν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ατομικών όπλων. Ο Μάκ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, κινείται δραστήρια ως δημοσιογράφος για να βρει τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν στη φοβερή αυτή οργάνωση και τον μυστηριώδη αρχηγό της, έχοντας βοηθό στον πλευρό του την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα φίλη του, Έλλεν Τζόρνταν, με την οποία τον συνδέει ένα τρυφερό αγνό αίσθημα που χωρίς αμφιβολία θα καταλήξει κάποια μέρα σε γάμο. Όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον Μακ και την Έλλεν, γιατί ο δαιμόνιος ρεπόρτερ πριν από μια εβδομάδα και καθώς αντιμετώπιζε την μυστική οργάνωση του δόκτορα Φρέλιχ έχασε το δακτυλίδι με τη μπλε πέτρα, που το θαυματουργό υγρό που περιέχει τον μεταμορφώνει στο θρυλικό, πανίσχυρο και ανίκητο Γεράκι, στο νέο Υπεράνθρωπο, που σκορπίζει τον πανικό σε όλους όσους θέλουν να βλάψουν την κοινωνία…

Το τεύχος 9 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Ο Τζιμ Γκάφας Θυμώνει» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 1 Ιουλίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 29 Ιουνίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 71 με τίτλο «Η Ανθρώπινη Τορπίλα», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» καλείται να προλάβει την επίθεση που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν οι δυνάμεις του Άξονα για να καταστρέψουν τον συμμαχικό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και βρίσκει πάλι μπροστά του τον φοβερό Ιταλό πράκτορα Ορλάντο.

Το συγκεκριμένο τεύχος 9 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 22 Μαΐου 2018




#10) Οι Κίτρινοι Δαίμονες

Στο δέκατο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Οι Κίτρινοι Δαίμονες», ο μυστηριώδης δόκτορας Έντμοντ Φρέλιχ δημιουργεί μια θανατηφόρα ραδιενεργό βροχή που πέφτοντας σε περιορισμένη ακτίνα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κατακαίει και απανθρακώνει όσους άτυχους νεοϋορκέζους είχαν την ατυχία να δεχτούν τις θανατηφόρες σταγόνες της. Την επόμενη μέρα ο Έντμοντ Φρέλιχ εκφωνεί ο ίδιος ένα νέο εκβιαστικό ραδιοφωνικό μήνυμα με το οποίο απαιτεί για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και να αχρηστευτούν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ατομικών όπλων, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του δεν θα περιοριστεί μόνο σε μια πιο εκτεταμένη χρήση της ραδιενεργούς βροχής, αλλά θα στείλει στο θάνατο και δέκα πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις στη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μάκ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, πρέπει να βρει έγκαιρα τα ίχνη της φοβερής οργάνωσης, όχι μόνο για να προστατέψει τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και τα δέκα σημαίνοντα πρόσωπα που απειλούνται, αλλά και για να σώσει την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα φίλη του, Έλλεν Τζόρνταν, που είναι ήδη αιχμάλωτη της οργάνωσης του δόκτορα Φρέλιχ. Και ενώ ο δαιμόνιος ρεπόρτερ προσπαθεί απεγνωσμένα να εντοπίσει την άγνωστη οργάνωση και τον αρχηγό της, δέχεται στο γραφείο του στην εφημερίδα όπου εργάζεται την επίσκεψη ενός ατόμου με εργατική περιβολή, που του παραδίδει ένα σημείωμα, εξηγώντας πως τον βρήκε στο κεφάλι καθώς περνούσε έξω από το μαγαζί του κινέζου Λη-Τσαγκ. Το σημείωμα είναι γραμμένο με το γραφικό χαρακτήρα της Έλλεν που του λέει πως βρίσκεται στην κινέζικη συνοικία πίσω από το παλαιοπωλείο του Λη-Τσαγκ και η ζωή της είναι σε κίνδυνο…

Το τεύχος 10 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Οι Κίτρινοι Δαίμονες» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 8 Ιουλίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 6 Ιουλίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 72 με τίτλο «Στο Μαύρο Βάραθρο», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» επιστρέφει εσπευσμένα από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για να σώσει την Κατερίνα που την απήγαγε ο φοβερός αντίπαλός του Ορλάντο, ο «Ιταλός-Φάντασμα».

Το συγκεκριμένο τεύχος 10 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 25 Μαΐου 2018




#11) Στα Χέρια των Ερυθροδέρμων

Στο ενδέκατο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Στα Χέρια των Ερυθροδέρμων», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, ταξιδεύει με τη φίλη του Έλλεν και τον προστατευόμενό του Τζίμ Γκάφα στο Βίκλαντ, μια όμορφη κωμόπολη του Τέξας, κοντά στις απόκρημνες πλαγιές του Γαλάζιου Βουνού όπου ζουν οι τελευταίοι Ινδιάνοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρήκε ο Μακ στα έγγραφα που είχε πάρει από το σπίτι του μυστηριώδους δόκτορα Φρέλιχ, ο αρχικατάσκοπος έχει εγκαταστήσει στο Γαλάζιο Βουνό ένα μυστικό επιστημονικό εργαστήριο κι εκεί κατασκευάστηκαν τα δυο καινούρια όπλα, ο αόρατος θάνατος και η ραδιενεργός βροχή, που χρησιμοποίησε εναντίον των κατοίκων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρέθηκαν στα έγγραφα, ο Φρέλιχ κλήθηκε ήδη στο Γαλάζιο Βουνό για να παρακολουθήσει τα πειράματα για ένα καινούριο μέσο καταστροφής που ετοιμάζουν τα εγκληματικά του εργαστήρια. Όμως, η οργάνωση του δόκτορα Φρέλιχ φαίνεται να είναι ενήμερη για το ταξίδι του Μακ και των φίλων του στο Βίκλαντ και πριν ακόμα εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο της μικρής πόλης όπου τους οδηγεί ο σερίφης Πάτερσον που τους υποδέχτηκε στο σταθμό, το ταξί που τους μεταφέρει δέχεται την επίθεση δύο καβαλάρηδων με πρόσωπα καλυμμένα με μαντήλια, που πυροβολώντας εναντίον τους σκοτώνουν τον άτυχο ταξιτζή. Παρά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας, οι κακοποιοί δεν πτοούνται και οι τρεις φίλοι δέχονται το ίδιο βράδυ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου κι άλλη επίθεση, που αποτυγχάνει κι αυτή χάρη στην εμφάνιση του Γερακιού. Όμως, οι κακοποιοί με τους οποίους συνεργάζεται η οργάνωση του δόκτορα Φρέλιχ δεν παραιτούνται και στην επόμενη απόπειρά τους καταφέρνουν να απαγάγουν μέσα από το ξενοδοχείο την αγαπημένη φίλη του Μακ και με την Έλλεν στα χέρια της οργάνωσης του δόκτορα Φρέλιχ κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Το Γεράκι πρέπει να δράσει άμεσα…

Το τεύχος 11 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Στα Χέρια των Ερυθροδέρμων» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 13 Ιουλίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 73 με τίτλο «Ο Θάνατος του Παιδιού-Φάντασμα», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» αναλαμβάνει να εντοπίσει και να εξαρθρώσει μια γερμανική οργάνωση που δρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οργάνωση αυτή έχει το στρατηγείο της στο Μαϊάμι της Φλόριντα και διενεργεί σαμποτάζ καταστρέφοντας συγκοινωνιακούς κόμβους και πολεμικά εργοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό να εξαρθρωθεί η αμερικανική πολεμική μηχανή και να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού στους άλλους συμμάχους.

Το συγκεκριμένο τεύχος 11 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 2018




#12) Ο Μυστηριώδης Φυλακισμένος


Στο δωδέκατο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Φυλακισμένος», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, μαζί με τον σερίφη της επαρχιακής κωμόπολης Βίκλαντ του Τέξας, Πάτερσον, και τον φίλο του Τζιμ Γκάφα κατευθύνονται προς το Γαλάζιο Βουνό, πρώτο για να σώσουν την όμορφη μελαχρινή φίλη του Μακ, την Έλλεν, που την κρατούν αιχμάλωτη οι ερυθρόδερμοι του βουνού  για να τη θυσιάσουν στον Θεό Ήλιο και δεύτερο για να αντιμετωπίσουν τον αρχικατάσκοπο Φρέλιχ μέσα στο ίδιο του το κρησφύγετο στο εσωτερικό του βουνού. Ο Φρέλιχ κρατάει φυλακισμένο στο βουνό τον διάσημο Αμερικανό καθηγητή Χάρισον, τον πυρηνικό επιστήμονα που είναι ο μόνος που γνωρίζει τα δύο νούμερα που χρειάζονται στην αλγεβρική εξίσωση της κατασκευής της βόμβας Κοβαλτίου και προσπαθεί να αποσπάσει από αυτόν το μυστικό της κατασκευής της. Με το πρώτο μέρος της αποστολής, την απελευθέρωση της Έλλεν, θα εμπλακεί όλως τυχαίως αποκλειστικά και μόνο ο Τζιμ Γκάφας προσθέτοντας μια ακόμα ευνοϊκή γκάφα στις πάμπολλες που έχει κάνει μέχρι τώρα, αλλά για το δεύτερο, την εξουδετέρωση των σχεδίων του αρχικατασκόπου και την απελευθέρωση του καθηγητή Χάρισσον, η αποφασιστικότητα του δαιμόνιου ρεπόρτερ και οι ικανότητες του σερίφη δεν φτάνουν και θα χρειαστούν οπωσδήποτε και οι υπερφυσικές δυνατότητες του Γερακιού…

Το τεύχος 12 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Φυλακισμένος» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 22 Ιουλίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 20 Ιουλίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 74 με τίτλο «Το Γαλάζιο Παιδί», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» εκτελώντας τις διαταγές του αρχιστρατήγου των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής σκηνοθετεί το θάνατό του για να τον νομίζουν οι Γερμανοί νεκρό και δρα έτσι πιο αποτελεσματικά εναντίον τους ως «Το Γαλάζιο Παιδί», που εμφανίζεται φορώντας μια μάσκα από λεπτή πλαστική ύλη και μια εφαρμοστή γαλάζια φόρμα που φέρει στο στήθος έναν λευκό σταυρό.

Το συγκεκριμένο τεύχος 12 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 31 Μαΐου 2018






#13) Το Μηχάνημα του Ολέθρου


Στο δέκατο τρίτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το Μηχάνημα του Ολέθρου», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, αναλαμβάνει μια δημοσιογραφική αποστολή στο Τόκιο, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, για να εξιχνιάσει το μυστήριο των ασημένιων ρουκετών που διασχίζουν το τελευταίο διάστημα τον ουρανό της Νέας Υόρκης και χάνονται στο άπειρο του ουρανού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρε η Νταίηλυ Χέραλντ από τους διασωθέντες του αμερικανικού καταδρομικού «Αριζόνα» που περιπολούσε στον Ειρηνικό Ωκεανό και δέχτηκε επίθεση από ένα σμήνος τέτοιων ρουκετών και καταστράφηκε, οι ρουκέτες εκτοξεύονται από την Ιαπωνία και κινούνται πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό με κατεύθυνση τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Ο Μακ Ντάνυ με τη μελαχρινή, τολμηρή βοηθό του Έλλεν Τζόρνταν και τον λιχούδη Αραπάκο Τζιμ Γκάφα ταξιδεύουν αεροπορικώς για το Τόκιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι πολύ πιο γρήγορα από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν με τη μυστική οργάνωση του «Μπλε Παγωνιού», που με τις ασημένιες ρουκέτες που διαθέτει, σκοπεύει να πλήξει σύντομα τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, για να εκδικηθεί έτσι αυτούς που έβλαψαν και ταπείνωσαν την Ιαπωνία…

Το τεύχος 13 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Μηχάνημα του Ολέθρου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 27 Ιουλίου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 75 με τίτλο «Το Αλλόκοτο Αίνιγμα», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» συνεχίζει να δρα εναντίον των Γερμανών ως «Το Γαλάζιο Παιδί», φορώντας πάντα τη λεπτή πλαστική μάσκα και την εφαρμοστή γαλάζια φόρμα με τον λευκό σταυρό και αυτοί τον επικηρύσσουν με το αστρονομικό ποσό των 100 χιλιάδων χρυσών λιρών που θα δοθούν σ’ αυτόν που θα τον παραδώσει ζωντανό ή νεκρό.

Το συγκεκριμένο τεύχος 13 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 30 Ιουνίου 2018




#14) Το Θαύμα που Σώζει

Στο δέκατο τέταρτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το Θαύμα που Σώζει», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, μαζί με τους φίλους του, τη μελαχρινή, τολμηρή βοηθό του Έλλεν Τζόρνταν και τον λιχούδη Αραπάκο Τζιμ Γκάφα, βρίσκονται στο Τόκιο, αναζητώντας τα ίχνη της μυστικής οργάνωσης του «Μπλε Παγωνιού» που απειλεί να καταστρέψει τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής με τις ασημένιες διηπειρωτικές ρουκέτες που διαθέτει για να εκδικηθεί τους Αμερικανούς που έβλαψαν και ταπείνωσαν την Ιαπωνία. Ο Μάκ Ντάνυ γνωρίζει ήδη από τις πρώτες αναμετρήσεις του με τη φοβερή αυτή οργάνωση και τον αρχηγό της, τον τελευταίο των Σαμουράι, Φουκακούσα-Ζοζό, πως οι ασημένιες ρουκέτες εκτοξεύονται από την Ιαπωνία, αλλά ο αμερικανός αστυνομικός επιθεωρητής Τζαίημς Στιούαρτ που βρίσκεται κι αυτός στο Τόκιο με αποστολή να ανακαλύψει τη βάση των ρουκετών, έχει αντίθετη γνώμη και ετοιμάζεται για την αναχώρησή του από την Ιαπωνία. Την ίδια γνώμη έχει και ο αρχισυντάκτης της Νταίηλυ Χέραλντ, Πήτερ Έμορυ, που επικοινωνεί με τον Μακ Ντάνυ και τον καλεί να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, γιατί με βάση τις πληροφορίες που έχει από τους ιθύνοντες του υπουργείου Άμυνας της Αμερικής οι ρουκέτες δεν εκτοξεύονται από την Ιαπωνία, αλλά από υποβρύχια αγνώστου εθνικότητας, που αναδύονται σε διάφορα σημεία του Ειρηνικού, εκτοξεύουν τις ασημένιες ρουκέτες και καταδύονται πάλι και χάνονται. Ο νεαρός δημοσιογράφος πείθει τον αρχισυντάκτη του, πως πρέπει να παραμείνει στην Ιαπωνία για να συνεχίσει την δημοσιογραφική του έρευνα και στην επόμενη αποτυχημένη απόπειρα της οργάνωσης να τον εξοντώσει ως γνώστη του Μεγάλου Μυστικού της, μαθαίνει πως τα μέλη  του «Μπλε Παγωνιού» συχνάζουν στο κέντρο «Γαλάζιες Κερασιές». Ο Μακ Ντάνυ μεταμφιέζεται σε Γιαπωνέζο, επισκέπτεται τις «Γαλάζιες Κερασιές», προσποιείται τον εχθρό των Αμερικανών που ζητάει εκδίκηση και δέχεται την πρόταση της οργάνωσης να στρατολογηθεί ως Εθελοντής Θανάτου, ως Καμικάζι, για να είναι ένας από αυτούς που θα επανδρώσουν τις ασημένιες ρουκέτες, όταν αυτές θα εκτοξευτούν για να πλήξουν και να καταστρέψουν τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής…

Το τεύχος 14 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Θαύμα που Σώζει» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Αυγούστου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 3 Αυγούστου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 76 με τίτλο «Το Καράβι του Τρόμου», όπου το «Παιδί-Φάντασμα» συνεχίζει να δρα εναντίον των Γερμανών ως «Το Γαλάζιο Παιδί», φορώντας πάντα τη λεπτή πλαστική μάσκα και την εφαρμοστή γαλάζια φόρμα με τον λευκό σταυρό, και επιχειρεί να σώσει την Κατερίνα και το Σπίθα που τους έπιασαν αιχμάλωτους οι Γερμανοί και τους βασανίζουν.

Το συγκεκριμένο τεύχος 14 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 3 Ιουλίου 2018




#15) Το Αίνιγμα της Ζούγκλας

Στο δέκατο πέμπτο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Το Αίνιγμα της Ζούγκλας», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, μαζί με τους φίλους του, τη μελαχρινή, τολμηρή βοηθό του Έλλεν Τζόρνταν και τον λιχούδη Αραπάκο Τζιμ Γκάφα, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ιαπωνία, αντιμετωπίζοντας τη μυστική οργάνωση του «Μπλε Παγωνιού» και τον φοβερό αρχηγό της Φουκακούσα-Ζοζό, που απειλεί να καταστρέψει τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής με τις ασημένιες διηπειρωτικές ρουκέτες που διαθέτει, για να εκδικηθεί τους Αμερικανούς που έβλαψαν και ταπείνωσαν την Ιαπωνία. Ο Μακ Ντάνυ ακολουθώντας τα ίχνη της μυστικής οργάνωσης, κρυφακούει ένα «ραδιογράφημα» που υπαγορεύει ο σατανικός Φουκακούσα-Ζοζό στον ασυρματιστή του και ανακαλύπτει πως μία τουλάχιστον από τις βάσεις εκτόξευσης των ασημένιων ρουκετών βρίσκεται σε ένα από τα 4.652 νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία, στο έρημο και ακατοίκητο νησί Κιου Σίου που καλύπτεται ολοκληρωτικά από οργιώδους βλάστησης Ζούγκλα. Ο Μακ Ντάνυ και οι φίλοι του ταξιδεύουν με το αεροπλάνο της Νταίηλυ Χέραλντ στο νησί Κιου Σίου, όπου για να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις της οργάνωσης του «Μπλε Παγωνιού» που έχουν τη βάση τους στο νησί, αλλά και τα θεριά και τα αγρίμια της άγριας Ζούγκλας, θα χρειαστούν οπωσδήποτε και οι υπερφυσικές δυνάμεις του Γερακιού…

Το τεύχος 15 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Το Αίνιγμα της Ζούγκλας» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 10 Αυγούστου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 77 με τίτλο «Το Παιδί-Φάντασμα Επιστρέφει», όπου, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, το «Παιδί-Φάντασμα» εγκαταλείπει το ρόλο του «Γαλάζιου Παιδιού», και εμφανίζεται ζωντανός στους φίλους του, την Κατερίνα με το Σπίθα, που τον νόμιζαν νεκρό.

Το συγκεκριμένο τεύχος 15 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 6 Ιουλίου 2018

Download PDF



#16) Ταξίδι Θανάτου

Στο δέκατο έκτο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ» με τίτλο «Ταξίδι Θανάτου», ο Μακ Ντάνυ, ο νεαρός αστυνομικός ρεπόρτερ της Νταίηλυ Χέραλντ, που δεν είναι άλλος από το Γεράκι, τον νέο Υπεράνθρωπο, μαζί με τους φίλους του, τη μελαχρινή, τολμηρή βοηθό του Έλλεν Τζόρνταν και τον λιχούδη Αραπάκο προστατευόμενό του Τζιμ Γκάφα, βρίσκονται στο ακατοίκητο νησί Κιου Σίου της Ιαπωνίας, εκεί όπου βρίσκεται η μυστική βάση εκτόξευσης των ασημένιων διηπειρωτικών ρουκετών της οργάνωσης του «Μπλε Παγωνιού» με τις οποίες η οργάνωση σκοπεύει να πλήξει και να καταστρέψει τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, για να εκδικηθεί τους Αμερικανούς που έβλαψαν και ταπείνωσαν την Ιαπωνία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αρχηγός του «Μπλε Παγωνιού» ανακοινώνει στο Συμβούλιο των Σαμουράι που αποτελεί την ηγεσία της οργάνωσης πως μετά την ολοκλήρωση των επιδεικτικών και θεαματικών πτήσεων των ρουκετών πάνω από τους ουρανούς της Αμερικής έχει ήδη εκτοξευτεί η πρώτη επανδρωμένη με Καμικάζι Θανάτου ασημένια ρουκέτα, που θα πλήξει σε λίγες ώρες την καρδιά της Νέας Υόρκης και θα μετατρέψει σε ερείπια μια έκταση δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μακ Ντάνυ, πετώντας ως Γεράκι πάνω από το νησί, εντοπίζει έγκαιρα τη θανάσιμη ρουκέτα, εξουδετερώνει τον Καμικάζι που ελέγχει την πορεία της, της αλλάζει ο ίδιος πορεία προσπαθώντας να την κατευθύνει εναντίον της βάσης της οργάνωσης στο νησί Κιου Σίου και καλεί τις Αμερικανικές Δυνάμεις Κατοχής της Ιαπωνίας να βομβαρδίσουν το νησί…

Ο συγγραφέας του «Γερακιού» Νίκος Μαράκης που, γράφοντας αυτές τις περιπέτειες το 1954, είχε θέσει στα τεύχη 8-12 του περιοδικού, έμμεσα πλην σαφώς, το ζήτημα της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, θέτει στα τεύχη 13-16, επίσης έμμεσα, το ζήτημα των αμερικανικών δυνάμεων Κατοχής στην Ιαπωνία. Και το ερώτημα που τίθεται από τις δύο αυτές αναφορές στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες αυτές είναι, τι δουλειά είχαν να παραμένουν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αμερικανικά στρατεύματα εννιά χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Ήταν μόνο η υποτιθέμενη απειλή της «Κόκκινης Αρκούδας» ή μήπως η παρουσία τους είχε σχέση κυρίως με τις εσωτερικές πολιτικοοικονομικές διεργασίες και εξελίξεις που συντελούνταν κατά περίπτωση στο εσωτερικό των χωρών αυτών; Ιδού ένα πρόβλημα για πολύ δυνατούς λύτες!

Το τεύχος 16 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» με τίτλο «Ταξίδι Θανάτου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη 19 Αυγούστου 1954. Την ίδια εβδομάδα, δυο μέρες πριν, την Τρίτη 17 Αυγούστου 1954, «Ο Μικρός Ήρως» κυκλοφορούσε το τεύχος 78 με τίτλο «Το Μυστικό του Μουτς», όπου το Παιδί-Φάντασμα καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο των πολύτιμων γερμανικών εγγράφων που εξαφανίζονται μυστηριωδώς αναστατώνοντας την Υπηρεσία Αρχείων της Γκεστάπο της Αθήνας, χωρίς να τα κλέβουν οι πράκτορες των συμμάχων.

Το συγκεκριμένο τεύχος 16 του περιοδικού «ΓΕΡΑΚΙ, ο Νέος Υπεράνθρωπος» που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό όπως και όλα τα τεύχη αυτής της σειράς από τον αγαπητό μας φίλο Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη 8 Ιουλίου 2018


4 σχόλια:

  1. Να προσθέσουμε ακόμα μερικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την έκδοση του "Γερακιού":
    Η εικονογράφηση των τευχών (εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες) είναι του μόνιμου καλλιτεχνικού συνεργάτη των "Γενικών Εκδοτικών Επιχειρήσεων" του Βύρωνα Απτόσογλου (Byron). Η δε φιγούρα του ήρωα παραπέμπει στα χαρακτηριστικά του Marvel Junior της οικογένειας του Captain Marvel του γνωστού χαρακτήρα κόμικ ανταγωνιστικού του Superman υπερήρωα, που κυκλοφορούσε μέσω διαφόρων σειρών και τίτλων στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας των '40. Ο δε Marvel jr. είχε και δικό του περιοδικό. Το "Γεράκι" εικαστικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως... copy paste του Marvel jr. περισσότερο από όσο ο "Κεραυνός" του κατά Ανεμοδουρά "Υπερανθρώπου".
    Για τη συγγραφή του αναγνώσματος υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ότι δεν το ολοκλήρωσε ο Νίκος Μαράκης, αλλά κάτω από το ίδιο ψευδώνυμο (Π.Πετρίτης) το συνέχισε στα τελευταία τεύχη του ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς, αλλά, αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τότε, θα έλεγα ότι υφολογικά το στυλ ταιριάζει περισσότερο να είναι του Πότη Στρατίκη.
    Στο οπισθόφυλλο, το κόμικ είναι δυο οκτασέλιδες περιπέτειες ενός άλλου γνωστού υπερήρωα του αμερικανικού υπερηρωικού σύμπαντος. Του ανθρωπόμορφου υπερποντικού Μάιτυ Μάους.
    Η υπόσχεση του εκδοτικού οίκου (στις τελευταίες αράδες του αφηγήματος), ότι οι περιπέτειες του Γερακιού θα συνεχιστούν, μόλις συγκεντρωθούν και νέες πληροφορίες και στοιχεία για τη δράση του, φυσικά, δεν πραγματοποιήθηκαν και το ανάγνωσμα έμεινε στα 16 τεύχη και σήμερα θεωρείται σαν ένα από τις σπάνιες να βρεθούν εκδόσεις της εποχής.
    Να προσθέσω, τέλος, ότι στα 1954 κυκλοφορούσε ακόμα ένα βραχύβιο περιοδικό δράσης για αγόρια (άρα το Γεράκι δεν ήταν η μοναδική παρέα του Μικρού Ήρωα εκείνη την εποχή. Πρόκειται για τον "Πιτσιρίκο" που ύστερα από μερικά τεύχη ονομάστηκε "Ζορρό", το μοναδικό ελληνικής γραφής περιοδικό που έχει κυκλοφορήσει με περιπέτειες του μασκοφόρου ιδαλγού της Άλτα Καλιφόρνια, πανσπάνιο σήμερα, αλλά αυτό είναι άλλου θέματος... ευαγγέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν στην επαναφορά των παιδικών μου αναμνήσεων. Μπορεί να είμαι από τους μεγαλύτερους, (ηλικιακά), την παρέας, αλλά το συγκεκριμένο περιοδικό δεν το παρακολούθησα τις χρονιές που πρωτοεκδιδόταν. Ήμουν ακόμα νήπιο. Την ύπαρξή του πληροφορήθηκα όταν αγοράζοντας παλαιότερα τεύχη του Υπεράνθρωπου και του Μικροί Ήρωα, διάβασα στις ανακοινώσεις τους για τις παλαιότερες εκδώσεις των Ανεμοδουρά-Γεωργιάδη. Τα τεύχη τα αγόρασα από το υπόγειο της οδού Λέκκα.
    Θα ήθελα να ερωτήσω το εξής: Το περιοδικό "Ταν Ο Υπερκόσμιος", που δεν ήταν του ίδιου εκδοτικού οίκου, την ίδια περίπου εποχή δεν κυκλοφορούσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι. Στο πραγματικά πολύ αξιόλογο βιβλίο αναφοράς "Κόμικς" του Κυριάκου Κάσση, αναφέρει πράγματι έτος κυκλοφορίας του "Ταν" το 1954. Είναι, ωστόσο, λάθος μάλλον από παραδρομή. Κυκλοφόρησε κάποια χρόνια αργότερα, αλλά περί αυτού σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ευχαριστήσω κι εγώ τόσο τον Μάκη Πατόπουλο από τη Βέροια. όσο και τους λοιπούς άοκνους συνεργάτες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ανεβάσματος της σειράς "ΓΕΡΑΚΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ" που τόσο με είχε εντυπωσιάσει πιτσιρικά. Φυσικά δεν το απόλαυσα το 54 που πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά αργότερα όταν στο βιβλιοχαρτοπωλείο της γειτονιάς μου ψάχνοντας παλαιά μεταχειρισμένα τεύχη του Μικρού Ήρωα και του Υπεράνθρωπου, είδα και κάτι τεύχη με τον τίτλο Γεράκι. Από περιέργεια αγόρασα το πρώτο τεύχος το οποίο και με ενθουσίαζε. Έτσι κατέβηκα στο υπόγειο της οδού Λέκκα όπου και αγόρασα όλα τα υπόλειπε τεύχη. Φυσικά τίποτε δεν έχει μείνει από αυτά και ας είναι καλά οι φίλοι που χάρη στους κόπους τους μπορώ να έχω έστω και σε ψηφιακή μορφή το αγαπημένο μου ανάγνωσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή