Πλανητάνθρωπος (πλήρες)








ΤΙΤΛΟΣ: ΠΛΑΝΗΤΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΙΔΟΣ: Υπερηρωική φανταστική περιπέτεια
ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ13 Δεκεμβρίου 1962
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ: 31 Ιανουαρίου 1963
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΕΥΧΗ: 8
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Μαρμαρίδης
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: Byron (υπογραφή του Βύρωνα Απτόσογλου)
σελίδες: 32 +4 εξώφυλλο
διαστάσεις:17,5 Χ 12,5 cm

Ένας ακόμα “υπεράνθρωπος” στους ουρανούς της Νέας Υόρκης δημιουργία ελληνικής γραφής ο “Πλανητάνθρωπος”, όπου φυσικά κινείται μέσα στο πλαίσιο της συνταγής που περιέχει υπερφυσική μυϊκή δύναμη, άτρωτος, με πτητικές και άλλες ικανότητες με τις οποίες η τεχνολογία δεν μπορεί ακόμα να προικίσει τεχνητά το ανθρώπινο είδος. Αποστολή του είναι, ως πρόμαχος του Καλού και της Δικαιοσύνης να αναμετριέται και να νικά τις δυνάμεις του Κακού, οι οποίες εκπροσωπούνται από πανίσχυρους μεγαλοφυείς εγκληματίες.

Ο συγγραφέας του αναγνώσματος, ο Γιώργος Μαρμαρίδης βάζει τη σφραγίδα του ωστόσο χρησιμοποιώντας και μια δική συνταγή την οποία είχε δουλέψει σε παραλλαγές και σε παλιότερα αναγνώσματά του ψευδο-επιστημονικής φαντασίας (“Ταν”, “Ιπτάμενος Γίγας”, “Καλ”): τη δύναμη του μυαλού στο όσο αφορά την αυτοσυγκέντρωση του ήρωα προκειμένου είτε να αποκτήσει τη δύναμη, είτε να ανταπεξέλθει σε κάποια δύσκολη κατάσταση…

Ο Πητ είναι ένα 17χρονο αγόρι, που έχει αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις, χάρη σε επίσκεψή του σε… διαστημόπλοιο από μακρινό πλανήτη λίγα χρόνια πριν. Οι δυνάμεις που του έδωσε ο γέρο-σοφός κυβερνήτης του σκάφους δεν ήταν μόνιμες. Θα έπρεπε κάθε φορά, που θα έπρεπε να τις χρησιμοποιήσει, να αυτοσυγκεντρωθεί για λίγα δευτερόλεπτα. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα ήταν τρωτός κι αδύναμος σαν κάθε κοινός θνητός. Ο όρος που του είχε θέσει ο γέρο-σοφός ήταν ότι οι δυνάμεις του θα χρησιμοποιούνταν μόνο για το καλό της επιστήμης και την προστασία της ανθρωπότητας από επιβουλές εγκληματικών στοιχείων, διαφορετικά θα τις έχανε αμέσως!

Το γνωστό, στα παιδικά λαϊκά αναγνώσματα της εποχής, τρίπτυχο: ο καλός ήρωας, η όμορφη συντρόφισσά-βοηθός του και ο αστείος, δεν τηρούνται απόλυτα σύμφωνα με το αρχέτυπο που πρώτος καθιέρωσε σε αυτά τα περιοδικά ο Στέλιος Ανεμοδουράς με τον “Υπεράνθρωπο” αρχικά, τον “Τάργκα” και τον “Μικρό Ήρωα” κατόπιν. Λείπει ουσιαστικά ο ρόλος της κοπέλας, που αν και υπάρχει δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου. Η Νταϊάνα κρυφά ερωτευμένη με τον Πητ αιτιολογεί την παρουσία της ως κόρη του αστυνομικού διευθυντή με τον οποίο συνεργάζεται ο Πλανητάνθρωπος και εγγονή σοφού επιστήμονα της διαστημική, τον οποίο ο νεαρός υπερήρωας έχει ως πρότυπό του και ίνδαλμά του. Αλλά και η αισθηματική ανταπόκριση του Πητ προς αυτήν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα… Ανομολόγητος έρωτας σχολειαρόπαιδων!

Ο αστείος του τριπτύχου, ο Πάτ(τρικ) ο επονομαζόμενος Πατατράκ λόγω του ότι ζει μόνο για τις φάρσες και τον σαματά έχει όλα εκείνα τα σουρεαλιστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα με τα οποία ο Μαρμαρίδης “ντύνει” τους αστείους ήρωές του. Η παρουσία του, όμως, είναι και ένα εύρημα που ωστόσο ο Μαρμαρίδης δεν το αξιοποιεί τόσο, όσο θα μπορούσε για περισσότερη ίντριγκα στην πλοκή. Ο Πατ είναι δίδυμος αδελφός και απαράλλαχτος στην εμφάνιση με τον Πητ!.. Μόνο στο τελευταίο επεισόδιο του αναγνώσματος, αλλά κι εκεί χωρίς ιδιαίτερη δραματική κορύφωση.



ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Τυπικός Byron στα εξώφυλλα. Δεν έχουν, ωστόσο, τη δυναμική κίνηση και τη σύνθεση άλλων του εξωφύλλων, που αιχμαλώτιζαν αναπόδραστα το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Απλώς στέκουν, επειδή δημιουργός τους είναι ο ταλαντούχος Βύρων Απτόσογλου.

Οκτασέλιδο αμερικάνικο κόμικ επιστημονικής φαντασίας στο οπισθόφυλλο.



ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΤΕΥΧΗ

1. Ο Ατσάλινος Τιμωρός

2. Οι Νεκροί δεν μιλούν

3. Ο Άρχων των Κατασκόπων

4. Σατανική Παγίδα

5. Μήνυμα από τον Βαλ

6. Δραπέτης από την Κόλαση

7. Μονομαχία Θανάτου

8. Μυστική Βάσις Πυραύλων

Γιώργος Βλάχος

Το πιο πάνω κείμενο είναι λήμμα από το βιβλίο "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά", σχετικό με τα παιδικά λαϊκά περιοδικά των εκδόσεων “Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις ΟΕ” και “Περιοδικός Τύπος ΑΕ” του Στέλιου Ανεμοδουρά.

===============================================


#1) Ο Ατσάλινος Τιμωρός

Στον «Πλανητάνθρωπο» πρωταγωνιστής των ιστοριών είναι ο Πήτερ, ένας σοβαρός και τολμηρός έφηβος, έτοιμος να δώσει τα πάντα για να βοηθήσει όσους έχουν την ανάγκη του. Στον σχολείο είναι πρώτος στην τάξη του όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και στα σπορ και το κορμί του είναι γεροδεμένο και τέλειο σε αναλογίες. Ο Πήτερ έχει έναν δίδυμο αδελφό με τον οποίο μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, τον Πατ, που μοιάζει με τον αδελφό του μόνο στην εμφάνιση, στις επιδόσεις στα σπορ και στην προθυμία να βοηθάει τους άλλους, αλλά κατά τα άλλα είναι το αντίθετο ακριβώς του αδελφού του, καθόλου σοβαρός, καθόλου τολμηρός, κάθε άλλο παρά μελετηρός, με απογοητευτικούς βαθμούς στο σχολείο, καθόλου έξυπνος αν πρόκειται για δουλειά ή για τα μαθήματα, αλλά σωστός διάβολος στις φάρσες. Ο Πατ από τις φάρσες που σκαρώνει και τις ατέλειωτες διαβολιές του είναι πασίγνωστος με το παρατσούκλι Πατατράκ.

Μια βόλτα στο δάσος του Ολντ Τάκερ θα αλλάξει τη ζωή των διδύμων. Οι δυο έφηβοι φτάνοντας σε ένα ξέφωτο του δάσους βρίσκονται μπροστά σε ένα πελώριο αντικείμενο, μπροστά σε ένα αστρόπλοιο. Ο Πατατράκ νομίζει πως ονειρεύεται και τρέπεται σε φυγή. Αντίθετα, ο Πήτερ δέχεται την πρόσκληση ενός «γέρου» που τον καλεί από το διαστημόπλοιο και μπαίνει μέσα. Ο «γέρος» του εξηγεί πως έρχεται από τον μακρινό πλανήτη Βαλ για να χαρίσει σε έναν γήινο άνθρωπο τις ικανότητες και τις δυνάμεις των κατοίκων του πλανήτη της καταγωγής του και πως ο εκλεκτός που επέλεξε είναι ο νεαρός έφηβος. Με τις μεγάλες δυνάμεις που θα αποκτήσει θα αναλάβει την προστασία του πλανήτη γη από τους κινδύνους που απειλούν κάθε πολιτισμό που εισέρχεται στην εποχή των διαπλανητικών βλημάτων, λόγω της άκρατης επιθυμίας για κατακτήσεις και πολέμους που εμφανίζεται, όταν η επιστήμη παρέχει αυξημένες δυνατότητες και την απαραίτητη ισχύ για κυριαρχία πάνω στους άλλους. Ο Πήτερ δέχεται την πρόκληση και μπαίνει στην κρυστάλλινη συσκευή του «γέρου» που τον μετατρέπει σε «Πλάνετ-Μαν», σε «Πλανητάνθρωπο». Όμως οι υπερφυσικές δυνάμεις και η απίστευτη αντοχή που αποκτά δεν είναι παρούσες στην καθημερινή του ζωή, εκδηλώνονται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για δράση, μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Πήτερ και ο Πατατράκ ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητό τους σε έναν επαρχιακό δρόμο γίνονται μάρτυρες στην απαγωγή μιας όμορφης κοπέλας από μια ομάδα μασκοφόρων κακοποιών…

Το τεύχος 1 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Ο Ατσαλένιος Τιμωρός» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1962, πριν από τα Χριστούγεννα. Την περίοδο εκείνη κυκλοφορούσαν παράλληλα ο «Μικρός Ήρως», το τεύχος 512 με τίτλο «Ο Ιταλός Ξαφνιάζεται», η ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», το τεύχος 90 με τίτλο «Χάμλερ, ο Γερμανός Ταρζάν» και η ανατύπωση της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν», το τεύχος 56 με τίτλο «Η σπηλιά των Γιγάντων». Διάφορες πληροφορίες στο Internet, πως τα οχτώ συνολικά τεύχη του «Πλανητανθρώπου» κυκλοφόρησαν το 1958 κρίνονται ως αβάσιμες. Η έκδοση του περιοδικού στα τέλη του 1962 και στις αρχές του 1963 προκύπτει από δικά μου στοιχεία και από μια προσωπική μου ανάμνηση σύμφωνα με την οποία όταν πήγα να αγοράσω ένα τεύχος της ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» βρέθηκα σε δίλημμα αν θα αγοράσω το «Γκαούρ-Ταρζάν» ή το τεύχος του «Πλανητανθρώπου» που κυκλοφορούσε εκείνη την εβδομάδα με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο που παρέπεμπε στο επίσης αγαπημένο μου περιοδικό «Ο Υπεράνθρωπος», του οποίου είχε ήδη ολοκληρωθεί η έκδοση των αρχών της δεκαετίας του ’60 στις 31 Αυγούστου 1962. 
Επιπλέον, στις τελευταίες σελίδες του παρόντος τεύχους 1 του «Πλανητανθρώπου» διαφημίζεται ο «Μικρός Ήρως» και στην κανονική έκδοση της Τρίτης και στην ανατύπωση του Σαββάτου και έτσι επιβεβαιώνεται χωρίς αμφιβολία η έκδοση του «Πλανητανθρώπου» την περίοδο Δεκέμβριος 1962 - Ιανουάριος 1963, εφόσον το 1958 δεν είχε αρχίσει φυσικά η έκδοση του «Μικρού Ήρωα» σε ανατύπωση. Ακόμα, στις τελευταίες σελίδες διαφημίζονται οι τόμοι του εικονογραφημένου περιοδικού «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ» ως το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα, στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να διασταυρωθεί η ημερομηνία έκδοσης του περιοδικού. Τα τεύχη του «Πλανητανθρώπου έγραψε ο γνωστός από τη «Μάσκα» συγγραφέας Γιώργος Μαρμαρίδης που όμως δεν υπογράφει ως συγγραφέας, αλλά ως «απόδοση» του κειμένου, πιθανόν για να προσελκυστούν αναγνώστες με τη σκέψη πως οι ιστορίες είναι ξένες, «το ξένο πάντα είναι καλύτερο», και απλά μεταφράστηκαν δημιουργικά. 

Προκόπης Κωφός


Το Κεντρικό Δισέλιδο


#2) Οι Νεκροί δεν Μιλούν

Το τεύχος 2 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Οι Νεκροί δεν Μιλούν»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 1962. Αν ισχύει πως όλα τα τεύχη  αυτών των περιοδικών κυκλοφορούσαν στην επαρχία μια εβδομάδα αργότερα  και πως τα τεύχη τα αγοράζαμε σχεδόν αποκλειστικά την Κυριακή που  παίρναμε το χαρτζιλίκι μας, μπορώ να υποθέσω πως την Κυριακή 30  Δεκεμβρίου 1962, το δεκάχρονο αγοράκι που ήμουν τότε, πήγα στο μοναδικό σημείο πώλησης παιδικών περιοδικών στο Λιτόχωρο, στο  πρακτορείο εφημερίδων του Κουτσιμανή, για να αγοράσω το καινούριο  τεύχος της ανατύπωσης του «Γκαούρ-Ταρζάν» και ίσως και ένα δεύτερο  τεύχος, μεταξύ του καινούριου τεύχους του «Μικρού Ήρωα» ή του  καινούριου τεύχους της ανατύπωσής του, αφού λίγες μέρες πριν είχα βγει  για τα κάλαντα και είχα, με τα χρήματα που είχα εξασφαλίσει, τη  μοναδική πολυτέλεια των Χριστουγέννων να αγοράσω δύο τεύχη! Ανάμεσα  στα τεύχη που είχα να επιλέξω είδα και το νούμερο 2 του  «Πλανητανθρώπου», που τράβηξε την προσοχή μου όχι μόνο γιατί το  εξώφυλλό του το βρήκα εντυπωσιακό και έμεινε για πάντα στη μνήμη μου, αλλά και γιατί αισθάνθηκα πως θα αναπλήρωνε το κενό από το αγαπημένο  μου περιοδικό «Ο Υπεράνθρωπος», που δεν κυκλοφορούσε πια, αφού η  έκδοσή του είχε ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 1962 με την κυκλοφορία  του τελευταίου τεύχους 96 της σειράς με τίτλο «Σιμούν, Σώσε μας».  Τελικά, επέλεξα για μια ακόμα φορά τη μεγάλη μου αγάπη, το τεύχος του  «Γκαούρ-Ταρζάν», και δεν πήρα τον «Πλανητάνθρωπο» αφήνοντας όμως μέσα  μου ένα ερωτηματικό, αν έκανα καλά κι αν έχασα για πάντα κάτι που δεν  έπρεπε να χάσω. Τα έξι από τα οχτώ τεύχη του «Πλανητανθρώπου» που  έχω, ανάμεσά τους και το νούμερο 2 που δεν είχα αγοράσει τα  Χριστούγεννα του 1962, τα βρήκα είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, τον  Αύγουστο του 1986 στην Κατερίνη, αναζητώντας, τι άλλο;, τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν» που δεν είχα! Τελικά, το τεύχος νούμερο 2 του  «Πλανητανθρώπου» το διάβασα τώρα για να γράψω αυτό το σχόλιο, πενήντα  τρία χρόνια αργότερα από τότε που είχα δει το αξέχαστο εξώφυλλό του!

Στην περιπέτεια του τεύχους 2 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Οι Νεκροί  δεν Μιλούν» ο νεαρός Πήτερ, ο Πλανητάνθρωπος με τις υπερφυσικές  δυνάμεις που του πρόσφεραν οι εξωγήινοι του πλανήτη Βαλ, αντιμετωπίζει  μια σπείρα κατασκόπων και κακοποιών που θέλουν, αφού κλέψουν όλα τα  σχετικά κρατικά μυστικά, να καταστρέψουν τις βάσεις πυραύλων των  Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κατάσκοποι ξεγελιούνται από την ομοιότητα των  δύο αδελφών και απαγάγουν τον αδελφό του Πήτερ, τον Πατατράκ,  νομίζοντας πως είναι αυτός που τους είχε κατατροπώσει. Ο Πήτερ πρέπει  να μεταμορφωθεί για μια ακόμα φορά σε Πλανητάνθρωπο και να αξιοποιήσει  όλες τις υπερφυσικές ικανότητές του για να μπορέσει να εντοπίσει το  κρησφύγετο των κατασκόπων, να ελευθερώσει τον αδελφό του και να  ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια των αδίστακτων κακοποιών που απειλούν  την Αμερική. Στην περιπέτεια αυτή το ειδύλλιο ανάμεσα στο νεαρό Πήτερ  και στην κόρη του αστυνόμου Κόλλινς, την πανέμορφη Ντάινα,  αναπτύσσεται περισσότερο, προοιωνίζοντας μια μεγάλη αγάπη…

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2015


Το κεντρικό δισέλιδο

#3) Ο Άρχων των Κατασκόπων

Στην περιπέτεια του τεύχους 3 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Ο Άρχων  των Κατασκόπων» ο νεαρός Πήτερ, ο Πλανητάνθρωπος με τις υπερφυσικές  δυνάμεις που του πρόσφεραν οι εξωγήινοι του πλανήτη Βαλ, συνεχίζει τις  προσπάθειες να ματαιώσει τα σχέδια της σπείρας των κατασκόπων και των  κακοποιών, που με αρχηγό τους τον «Άρχοντα των Κατασκόπων» θέλουν να  αποσπάσουν από τον καθηγητή Άντονυ Κόλλινς τον τύπο του βλήματος  «Χ-25» και να καταστρέψουν όλες τις βάσεις πυραύλων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πήτερ έχει έναν επιπλέον λόγο να φέρει σε πέρας αυτή την  αποστολή, γιατί ο σοφός καθηγητής που ανακάλυψε τον τύπο του «Χ-25»  και είναι ο στόχος των κακοποιών είναι ο παππούς της αγαπημένης του  Ντάινας και πατέρας του αστυνόμου Ραίϋ Κόλλινς με τον οποίο  συνεργάζεται. Όμως, ο «Άρχων των Κατασκόπων», που κανείς δεν γνωρίζει  για λογαριασμό ποιας χώρας εργάζεται και ποιος είναι, δεν είναι  καθόλου εύκολος αντίπαλος και ο Πλανητάνθρωπος ακόμα και όταν είναι  κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο μυστηριώδης κατάσκοπος έχει  εξουδετερωθεί, διατηρεί πολλές αμφιβολίες αν όντως εξουδετερώθηκε…

Το τεύχος 3 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Ο Άρχων των Κατασκόπων»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 1962. Το συγκεκριμένο τεύχος που  δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι από τα τεύχη που βρήκα τον  Αύγουστο του 1986 στην Κατερίνη, αναζητώντας τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν»  της Γ’ περιόδου. Η συγκεκριμένη αναζήτηση είχε αποδώσει μόνο το τεύχος  42 του «Γκαούρ-Ταρζάν», αλλά πολλά τεύχη άλλων παιδικών περιοδικών,  όπως τα οχτώ τεύχη του «Δεκατρία», τα οχτώ τεύχη του «Τζόε Ντικ», έξι  από τα οχτώ τεύχη του «Πλανητανθρώπου», τα είκοσι τέσσερα τεύχη του  διαπλανητικού «Υπερανθρώπου», κάμποσα τεύχη του «Υπερανθρώπου» και άλλα.
 

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο

#4) Σατανική Παγίδα

Στην περιπέτεια του τεύχους 4 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Σατανική  Παγίδα» ο αντίπαλος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, εξακολουθεί να είναι  «ο Άρχων των Κατασκόπων» των προηγούμενων τευχών. Ο φοβερός αυτός  κατάσκοπος απαγάγει την πανέμορφη Ντάινα, την κοπέλα που βρίσκεται  πάντα στην καρδιά του Πλανητανθρώπου, εκβιάζει τον πατέρα της, τον  αστυνόμο Ραίϋ Κόλλινς, που αναγκάζεται να παραδοθεί στον αρχικατάσκοπο  για να σώσει την κόρη του, συνεχίζει τις προσπάθειες να αποκτήσει τον τύπο του διαπλανητικού βλήματος «Χ-25» και ετοιμάζει μια «Σατανική  Παγίδα» για να μπορέσει να εξοντώσει τον Πλανητάνθρωπο, που  καταλαβαίνει πως είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση των  σχεδίων του. Οι προσπάθειες του Πλανητανθρώπου να εντοπίσει το  κρησφύγετο του «Άρχοντα των Κατασκόπων», τον οδηγούν στην ανεξερεύνητη  κοιλάδα των Κόκκινων Ορέων, που βρίσκεται στην πιο ορεινή περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Όμως, εκεί, τον περιμένει η «σατανική παγίδα» που  του έχει στήσει ο σατανικός αντίπαλός του με δόλωμα την αγαπημένη του  Ντάινα για να τον εξοντώσει…

Η αναφορά στο τεύχος αυτό σε μια ανεξερεύνητη και άγνωστη περιοχή της  Γης, όπου μάλιστα ζουν προϊστορικά τέρατα, αναδεικνύει την αντίληψη  των ανθρώπων εκείνης της εποχής, αλλά και των ανθρώπων όλων των  προηγούμενων εποχών της ανθρωπότητας, καθώς και την αντίληψη τη δική  μας που ήμασταν τότε παιδιά, πως ο πλανήτης μας έχει ανεξάντλητα  περιθώρια εξερεύνησης νέων περιοχών, που περιμένουν τους τολμηρούς εξερευνητές να τις ανακαλύψουν. Μετά από χιλιάδες χρόνια επικράτησης  αυτής της αντίληψης για τον κόσμο, χρειάστηκαν τα τελευταία μόνο  πενήντα χρόνια μέχρι σήμερα για να ανατραπεί μία ακόμα παγιωμένη  αντίληψη που συνόδευε τους ανθρώπους από την αυγή του πολιτισμού τους.  Τώρα οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση πως δεν υπάρχει κανένα μέρος πάνω  στη γη ανεξερεύνητο και πως οι εποχές των εξερευνήσεων και των  εξερευνητών έχουν παρέλθει. Για το λόγο αυτό ίσως οι περιπέτειες του  Ιντιάνα Τζόουνς, που ως γνωστό περιλαμβάνουν εξερευνήσεις,  τοποθετούνται χρονικά σε προηγούμενες δεκαετίες.

Το τεύχος 4 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Σατανική Παγίδα»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 1963. Την ίδια εβδομάδα, τη μέρα  που κυκλοφορούσε το καθένα, είχαν κυκλοφορήσει το τεύχος 515 του  «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Κυκλών, ο Σαμποτέρ του Χίτλερ», το τεύχος 93  της ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Βούλγαρος!», το τεύχος 59  της ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Το  Φάντασμα που Μιλάει» και το τεύχος 8 του «Μικρού Σερίφη». Το  συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» είναι κι  αυτό από τα τεύχη που βρήκα τον Αύγουστο του 1986 στην Κατερίνη,  αναζητώντας τεύχη του «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου.


Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 18 Απριλίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο

 

 #5) Μήνυμα  από τον Βαλ

 Στην περιπέτεια του τεύχους 5 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Μήνυμα  από τον Βαλ» ο Πλανητάνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει έναν νέο  αντίπαλο που κι αυτός, όπως και ο προηγούμενος «άρχων των κατασκόπων»,  έχει τον ίδιο στόχο, το διαπλανητικό βλήμα «Χ-25» που σχεδίασε και  ανέπτυξε ο καθηγητής Άντονυ Κόλλινς, πατέρας του αστυνόμου Ραίϋ  Κόλλινς και παππούς της αγαπημένης του Ντάινας. Ο νέος αυτός αντίπαλος περιγράφεται ως ένα αλλόκοτο Ον με διαστάσεις ανθρώπου, δυο χέρια, δυο  πόδια, κορμό και κεφάλι, που το σώμα του καλύπτεται εντελώς από μια  παράξενη μεταλλική στολή σαν σκάφανδρο του Διαστήματος γεμάτη κουμπιά,  κεραίες και άλλα εξαρτήματα. Το παράξενο αυτό Ον κατευθύνει τη δράση  του και τις κινήσεις του μέσα από ένα υπερτέλειο εργαστήριο και έχει  συνεργάτη του έναν άνθρωπο που φοράει μόνιμα μια άσπρη εργαστηριακή  ποδιά που προδίδει την επιστημονική του ιδιότητα. Ο νέος αυτός  αντίπαλος δεν προσπαθεί να αποσπάσει τα σχέδια και να αποκτήσει ο  ίδιος το βλήμα «Χ-25», αλλά να το καταστρέψει προειδοποιώντας με  ραδιοφωνικό μήνυμα την κυβέρνηση της Αμερικής να παραιτηθεί από την  κατάκτηση του Διαστήματος, γιατί είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση.  Το πρώτο λάθος του αλλόκοτου αυτού όντος είναι πως υποτιμά τον  Πλανητάνθρωπο, αλλά και ο Πλανητάνθρωπος σύντομα καταλαβαίνει πως  δύσκολα μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τον μυστηριώδη αυτό  αντίπαλο και πως οι συμβουλές των δημιουργών του από τον πλανήτη Βαλ,  αυτών που του έδωσαν τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει, θα ήταν  πολύτιμες…

Το τεύχος 5 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Μήνυμα από τον Βαλ»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 1963. Την περίοδο εκείνη η  κυκλοφορία των λαϊκών παιδικών περιοδικών αυτού του είδους ήταν στο  απόγειό της και κυκλοφορούσαν παράλληλα αρκετά περιοδικά όπως ο  «Μικρός Ήρως», η ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα», η ανατύπωση της Γ’  περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» και ο «Μικρός Σερίφης». Το συγκεκριμένο  τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε από το Μάκη  Πατόπουλο και είναι μία ακόμα από τις ιδιαίτερα ευχάριστες εκπλήξεις  που μας επιφύλασσε. Αυτό το τεύχος του «Πλανητανθρώπου», όπως και το  τεύχος 6, έλειπαν από τη συλλογή μου, αλλά οι πηγές του «μπαούλου»  αποδεικνύονται πλέον ανεξάντλητες!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο
Σημείωση: Από το τεύχος αυτό (#5) έλειπαν οι δυο τελευταίες σελίδες με την ταυτότητα του περιοδικού και τις προαναγγελίες. Ο Προκόπης, ως τελειομανής, μου το επεσήμανε κι έτσι επιστρατεύοντας το αρχείο του Γιώργου Βλάχου πρόσθεσα τις δυο αυτές σελίδες στις 19 Μαϊου. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να κατεβάσει την ολοκληρωμένη έκδοση, ας κάνει τον κόπο να πατήσει για μια ακόμη φορά την ένδειξη "Download PDF".
Πάνος Κολιόπουλος
20/05/2016



#6) Δραπέτης από την Κόλαση

Στην περιπέτεια του τεύχους 6 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Δραπέτης  από την Κόλαση» παρακολουθούμε τις νέες απόπειρες του Άρχοντα του  Σκότους να προωθήσει το σχέδιό του, να κυριαρχήσει στη Γη. Χάρη στο  σχέδιο του Πλανητανθρώπου τα βασικά εξαρτήματα του διαπλανητικού  βλήματος «Χ-25», του επιστημονικού επιτεύγματος του καθηγητή Άντονυ  Κόλλινς, πατέρα του αστυνόμου Ραίϋ Κόλλινς και παππού της αγαπημένης  του Πήτερ, Ντάινας, έχουν διασωθεί, αλλά ο αλλόκοτος αντίπαλος του Πλανητανθρώπου, το Τέρας με το διαστημικό σκάφανδρο, δεν αδρανεί.  Έχοντας αντιληφθεί πως αν δεν απαλλαγεί από τον Πλανητάνθρωπο είναι  αδύνατο να προωθήσει τα εφιαλτικά του σχέδια και έχοντας ανακαλύψει  μέσω της επιχείρησης της καταστροφής του «Χ-25» ποια είναι η ταυτότητα  και η κατοικία του Πλανητανθρώπου στέλνει τρεις δολοφόνους στο σπίτι  του να τον πυροβολήσουν την ώρα που κοιμάται και δεν διαθέτει τις υπερφυσικές του δυνάμεις. Παράλληλα, ανακοινώνει μέσω πρωινής  ραδιοφωνικής παρεμβολής που ακούγεται από το ένα άκρο των Ηνωμένων  Πολιτειών στο άλλο την εξόντωση του Πλανητανθρώπου και την επιχείρηση  καταστροφής του Κέντρου Χημικών Ερευνών της Αμερικής τα μεσάνυχτα της  ίδιας μέρας…

Το τεύχος 6 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Δραπέτης από την Κόλαση»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 1963. Παράλληλα, εκείνη την  περίοδο κυκλοφορούσαν ο «Μικρός Ήρως», η ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα»,  η ανατύπωση της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» και ο «Μικρός  Σερίφης». Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε από το Μάκη Πατόπουλο και είναι κι αυτό μία ακόμα από τις  ιδιαίτερα ευχάριστες εκπλήξεις που μας επιφύλασσε.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο


#7) Μονομαχία Θανάτου

Στην περιπέτεια του τεύχους 7 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Μονομαχία  Θανάτου», ο Άρχοντας του Σκότους, ο μεγαλοφυής κακούργος που όλοι  πιστεύουν πως μετά την ανατίναξη της υπόγειας πολιτείας του έχει  εξοντωθεί, επανέρχεται αποφασισμένος να συντρίψει πρώτα από όλα τον  Πλανητάνθρωπο, γιατί μετά την τελευταία αποτυχία του στη σύγκρουση  μαζί του αντιλήφτηκε πως μόνο αν απαλλαγεί από τον ισχυρό αυτό  αντίπαλο θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του, να κυριαρχήσει στη Γη  και να κατακτήσει το Διάστημα. Ο Πλανητάνθρωπος, που ήταν ο μόνος που  αμφέβαλε αν εξοντώθηκε το αλλόκοτο Τέρας με το διαστημικό σκάφανδρο,  καταστρώνει ένα καινούριο σχέδιο για να εντοπίσει το νέο κρησφύγετό  του. Όμως, και ο Άρχοντας του Σκότους δεν αδρανεί και για να εκδικηθεί  για την πρόσφατη αποτυχία του, καταστρέφει το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στη Νεμπράσκα, απαγάγει την αγαπημένη του Πήτερ, την όμορφη  Ντάινα, και εκβιάζει τον Πλανητάνθρωπο απειλώντας τον πως αν δεν  υπακούσει θα κατεβάσει το μοχλό και θα θανατώσει την αγαπημένη του  πάνω στην ηλεκτρική καρέκλα όπου την έχει δεμένη…

Το τεύχος 7 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Μονομαχία Θανάτου»  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 1963. Παράλληλα, εκείνη την  περίοδο κυκλοφορούσαν ο «Μικρός Ήρως», η ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα»,  η ανατύπωση της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» και ο «Μικρός  Σερίφης». Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προέρχεται από τη συλλογή μου, εκεί όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο  του 1986 που το βρήκα.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 30 Μαΐου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο





#8) Μυστική Βάσις Πυραύλων


Στην περιπέτεια του τεύχους 8 του «Πλανητανθρώπου» με τίτλο «Μυστική  Βάσις Πυραύλων», ο Άρχοντας του Σκότους, έχοντας απαγάγει την  αγαπημένη του Πλανητανθρώπου, την όμορφη Ντάινα, τον απειλεί με τη ζωή  της και τον αναγκάζει να μπει μέσα σε μια κρυστάλλινη γυάλα γεμάτη  νερό όπου με την παρατεταμένη παραμονή ελπίζει πως θα τον πνίξει! Οι  στιγμές είναι τραγικές για τον Πλανητάνθρωπο, που χωρίς να αναπνέει  για πολλή ώρα χάνει σιγά-σιγά τις αισθήσεις του! Υπάρχει ελπίδα για  τον νεαρό με τις υπερφυσικές δυνάμεις; Υπάρχει ελπίδα για την  ανθρωπότητα αν ο μεγαλοφυής κακούργος με το διαστημικό σκάφανδρο  καταφέρει να εξοντώσει τον προστάτη της; Όλα θα είχαν τελειώσει για  τον Πλανητάνθρωπο αν ο Πατατράκ, ο δίδυμος αδελφός του με τον οποίο  μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, δεν ήταν τόσο επιρρεπής στις φάρσες  και στις ζαβολιές και δεν αποφάσιζε να προκαλέσει για μια ακόμα φορά  ένα μεγάλο… πατατράκ…

Το τεύχος 8 του «Πλανητανθρώπου» των εκδόσεων Ανεμοδουρά με τίτλο  «Μυστική Βάσις Πυραύλων», που είναι το τελευταίο της σειράς,  κυκλοφόρησε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 1963. Παράλληλα, εκείνη την  περίοδο κυκλοφορούσαν ο «Μικρός Ήρως», η ανατύπωση του «Μικρού Ήρωα»,  η ανατύπωση της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» και ο «Μικρός Σερίφης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπάρχει στις τελευταίες  σελίδες του, «με το τεύχος αυτό συμπληρώνεται το ανάγνωσμα του  Πλανητανθρώπου σε έναν ωραίο συναρπαστικό τόμο» και προαναγγέλλεται η  κυκλοφορία από την ερχόμενη Πέμπτη, προφανώς 7 Φεβρουαρίου 1963, ενός «εβδομαδιαίου αναγνώσματος αυτοτελών περιπετειών» με τίτλο «ΜΙΚΡΟΣ  ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ» και μάλιστα δίνεται και ο τίτλος του πρώτου τεύχους που θα  είναι «Το πιο γρήγορο πιστόλι». Το περιοδικό και το τεύχος αυτό δεν  εκδόθηκαν ποτέ, γιατί ο τίτλος ήταν ήδη κατοχυρωμένος από τις εκδόσεις  του «Μικρού Σερίφη», που λίγο αργότερα, μέσα στο Φεβρουάριο,  κυκλοφόρησαν το πρώτο τεύχος του γνωστού «ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ ΜΠΟΫ» με τίτλο  «Το Λάσσο του Νόμου» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Μια  εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 1963 σαν  αντιστάθμισα ίσως στην άκαρπη αναγγελία του δικού τους «ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ  ΜΠΟΫ» για τις 7 Φεβρουαρίου, οι εκδόσεις Ανεμοδουρά κυκλοφόρησαν το  πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ο Μικρός Ζορρό» με τίτλο «Ο κεραυνός του  Ζορρό» διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά του γουέστερν που είχε μπει ήδη  με το «Μικρό Σερίφη» στη χρυσή εποχή της. Το συγκεκριμένο τεύχος 8 του  «Πλανητανθρώπου που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προέρχεται από  τη συλλογή μου και είναι κι αυτό από αυτά που βρήκα τον Αύγουστο του  1986 στην Κατερίνη.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2016


Το κεντρικό δισέλιδο

  

12 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΦΕ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ (ΤΖΟΕ ΝΤΙΚ,ΔΕΚΑ ΤΡΙΑ,ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ),ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ?ΕΧΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 8 ΤΕΥΧΗ ΜΙΚΡΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ,ΤΑ 8 ΤΕΥΧΗ ΚΕΡΑΥΝΟΣ,ΤΑ 16 ΤΕΥΧΗ ΓΕΡΑΚΙ,ΤΑ 8 ΤΕΥΧΗ ΤΑΓΚΟΡ,ΤΑ 24 ΤΕΥΧΗ ΤΑΡΓΚΑ,ΤΑ 16 ΤΕΥΧΗ ΚΑΛ,ΤΑ 16 ΤΕΥΧΗ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑ,ΤΑ 8 ΤΕΥΧΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΒΕΛΟΣ,ΤΑ 40 ΝΟΜΙΖΩ ΤΕΥΧΗ ΜΙΚΡΟΣ ΤΑΡΖΑΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gallery Diamanti,όλα όσα αναφέρετε υπάρχουν σε πλήρεις σειρές, καθώς και πολλά άλλα ακόμα μερικά από τα οποία είναι σπανιότατα, που σιγά-σιγά θα πάρουν τη σειρά τους στο Μπαούλο και στο Σεντούκι.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Μάκη, οποιαδήποτε από όλα αυτά τα περιοδικά και τεύχη που αναφέρεις υπάρχουν ή είναι δυνατόν να βρεθούν είναι πολύτιμα για να γεμίσει το κοινό μας «μπαούλο» και για να μην του λείπει κανένας από τους θησαυρούς των παιδικών μας χρόνων, ώστε όλοι οι συνταξιδιώτες να μπορούν να βρουν αυτό που θα ήθελαν περισσότερο. Ήδη είμαστε σε επαφή και οτιδήποτε υπάρξει μπορείς να μου το στείλεις για να το σκανάρω, να το προωθήσω στον Πάνο και να πάρει τη θέση του στο «μπαούλο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον ο φίλος Gallery diamanti θα είδε ανακοίνωση των περιοδικών σε κάποιο τεύχος παλιό του Μ.'Ηρωα,διότι η σειρά των τίτλων είναι ακριβώς όπως δημοσιεύθηκε από τις Γενικές ΕκδόσειςΣ.Ανεμοδουράς-Γ.Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπαθεια και το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ρωτήσω εαν σχεδιαζετε την κάλυψη του "ΤΑΝ Υπερκόσμιος" . Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ναι, έχουμε ολόκληρη τη σειρά του ΤΑΝ και θα την ανεβάζουμε σιγά-σιγά σύντομα.

      Διαγραφή
    2. Σε αναμονή του Ταν, λοιπόν...

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για αυτήν την υπέροχη δουλειά! Θα περιμένω να αναβιώσετε τις μνήμες μου απο εκείνα τα τρυφερά μας χρόνια και συγκεκριμμένα τον ΤΑΝ τον Υπερκόσμιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτι για το κάου μπόυ φάντασμα υπάρχει στο μπαούλο σας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή