Λαστιχάνθρωπος (πλήρες)



Βραχύβιο περιοδικό αυτοτελών αστυνομικών περιπετειών κάτι μεταξύ Detective και Crime Story μικρότερων διαστάσεων του κλασικού φορμά των περιοδικών με τιμή 2 δρχ.. Κυκλοφόρησε κάπου στο δεύτερο μισό του 1954 και ο κύκλος του ολοκληρώθηκε πριν να κλείσει μήνας, αφού κυκλοφόρησαν μόνο τέσσερα τεύχη (κάθε Σάββατο). Ως εκδότης του εμφανίζεται ο Γρηγόρης Χριστοδούλου(;) -Εκδόσεις “Τυφών” Ιάσωνος 41, Πειραιάς. Είναι, όμως, περισσότερο από σίγουρο ότι ουσιαστικός (αν όχι πραγματικός) εκδότης του υπήρξε ο γνωστός γελοιογράφος Αρχέλαος (Αντώναρος), στο οποίο ανήκει και η εικονογράφηση των εξωφύλλων καθώς και των εσωτερικών σελίδων των τευχών. Τα κείμενα, ως απόδοση, υπογράφονται από τον Γιάννη Βηλαρά.. Κι εδώ υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα: το όνομα “Γιάννης Βηλαράς” είναι ψευδώνυμο και ποιος κρύβεται πίσω από αυτό; Πληροφορίες θέλουν να είναι πάλι ο ίδιος ο Αρχέλαος, ο οποίος είναι γνωστό ότι εκτός από γελοιογραφίες, έγραφε επίσης. Διαθέσιμα κείμενά του για σύγκριση είναι μόνον ευθυμογραφικά και στον “Λαστιχάνθρωπο” το ευθυμογραφικό στοιχείο (εκτός από τις σουρεάλ μεταμορφώσεις του ήρωα) είναι ελάχιστο, ώστε να δώσει στοιχεία ταυτοποίησης. Από την άλλη μεριά με το όνομα “Γιάννης Βηλαράς” υπογράφονται κάποιες ιστορικές σειρές, την ίδια εποχή, στο περιοδικό “Ρομάντσο”, του οποίου ο Αρχέλαος ήταν μεν μεγαλοστέλεχος, αλλά για αρκετούς λόγους δεν “κολλάει” να ήταν και ο συγγραφέας αυτών των σειρών. Εν πάση περιπτώσει πρόκειται για κείμενο στρωτό με ευθύγραμμη αφήγηση πλοκής, χωρίς δηλαδή εκκρεμότητες, φλας μπακ και παράλληλη δράση επεισοδίων.
Η επισήμανση ότι πρόκειται για διασκευή και όχι για πρωτότυπο κείμενο είναι εν μέρει αληθής.
Ο “Λαστιχάνθρωπος” είναι αλήθεια, ότι δεν πρόκειται για πρωτότυπος ελληνικής έμπνευσης χαρακτήρα. Αντλεί όλα τα χαρακτηριστικά (ιδιότητες και ενδυματολογικά) από το δημοφιλές για μια 15ετία τουλάχιστον αμερικανικό κόμικ Plastic Man, που πρωτεμφανίστηκε το 1941 στο περιοδικό Police Comics των εκδόσεων Quality Comics (Αύγουστος 1941) για να αποκτήσει σχεδόν αμέσως το δικό ομότιτλο περιοδικό, ενώ το 1956 τα δικαιώματα του χαρακτήρα αγοράστηκαν από την DC Comics, η οποία τον επαναλάνσαρε στη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ομάδας JLA.
Αρχικός δημιουργός του χαρακτήρα ήταν ο Jack Cole που έγραφε και τα σενάρια των οκτασέλιδων ιστοριών. Οπότε το όνομα Λέσλυ Χάνσον, το οποίο εμφανίζεται στην ελληνική pulp έκδοση μοιάζει με ανύπαρκτο. Ο Λαστιχάνθρωπος του Cole ήταν ορφανός, ονομαζόταν Patrick “Eel” O’ Brian και είχε αποκτήσει τις υπερφυσικές του ιδιότητες από ένα φάρμακο που έπαιρνε για να αναρρώσει από τραυματισμό, ενώ στην ελληνική “διασκευή” λέγεται Λάρυ Στον και γνώρισε τις ικανότητές του… παίζοντας μπάσκετ! Αλλαγές και ομοιότητες έχουμε και στον βοηθό του. Woosy Winks, λεγόταν στο αμερικάνικο κόμικ,  Τίνκυ στην ελληνική “διασκευή”, αλλά ως φιγούρα είναι σχεδόν ίδιοι. Τέλος, είναι πιθανόν η “διασκευή” να παραπέμπει στη μετατροπή σε αφήγημα κάποιων από τα λιγοσέλιδα σενάρια του κόμικ.

Παρ’ όλη τη δράση και τη βία που υπάρχει και στο κόμικ, το slapstick και σουρεάλ χιούμορ στις επεμβάσεις του μεταλλαγμένου ήρωα, καθώς και η εικονογράφηση, το κατατάσσουν πιο κοντά στο χιουμοριστικό είδος παρά στο σκληρό περιπετειώδες. άλλωστε κι ο ίδιος ο ήρωας κάθε άλλο παρά hard boiled χαρακτήρας των σχετικών αναγνωσμάτων είναι.
Και ποιος είναι αυτός ο κύριος χαρακτήρας του αναγνώσματος; 
Είναι ένας πράκτορας του FBI (G-MAN) με ειδικές ιδιότητες Σούπερμαν! 
Το κορμί του είναι σαν από καουτσούκ που με δυο ανάσες που παίρνει πριν μεταμορφωθεί στιγμιαία να τού δίνει ο τι σχήμα ή μέγεθος θέλει μιμούμενος με ακρίβεια το κάθε αντικείμενο ή ζώο ή άνθρωπο. Έχοντας πάρει πχ τη μορφή ενός πουλιού ή ιπτάμενου αντικειμένου μπορεί και πετάει. Όλα του τα μέλη μπορούν να… ξεχειλώσουν όπως πχ τα πόδια του, τα χέρια του, ο λαιμός του και να φτάσουν σε μήκος πολλών δεκάδων μέτρων ή το κορμί του το ίδιο να γίνει λεπτό και μικρό όσο μια βελόνα, ενώ ένα ζευγάρι μαγνητικά γυαλιά που φοράει μόνιμα του επιτρέπει να διακρίνει και τα απειροελάχιστα ίχνη που αναζητά. Τέλος, τις ιδιότητες με αυτόν τις έχει και η εφαρμοστή κόκκινη φόρμα του προσαρμόζοντας πάντα τις διαστάσεις της στις διαστάσεις που παίρνει ο κάτοχος της! Η ακαριαία και απόλυτα όμοια μεταμόρφωσή του σε άνθρωπο ή αντικείμενο, κι αυτή πραγματοποιούμενη με τη δύναμη του νου του, είναι μια ακόμα υπεράνθρωπη ιδιότητά του που την χρησιμοποιεί σαν ένα ακόμα όπλο του σε όλες τις αποστολές του..
Να σημειωθεί, ότι σε καμιά από τις τέσσερις περιπέτειες που δημοσιεύτηκαν, ο κακός πρωταγωνιστής δεν εξοντώνεται. Ο Λαστιχάνθρωπος τους παραδίδει πακέτο στην Αστυνομία, άσχετα αν στο μεταξύ έχουν σκοτωθεί κάποιοι από τους εγκληματίες συνεργάτες τους.
Η διακοπή της έκδοσης υπήρξε μάλλον απρόοπτη αφού στο τέταρτο τεύχος αναγγελλόταν το πέμπτο τεύχος “Πριν ο Θάνατος φτάσει”.

Γιώργος Βλάχος
29 Αυγούστου 2016

Τα τέσσερα τεύχη του Λαστιχανθρώπου μας παραχωρήθηκαν από τον φίλο μας Μάκη Πατόπουλο τον οποίο ευχαριστούμε θερμά γι' αυτή και τις άλλες προσφορές του στο Μπαούλο, του οποίου αποτελεί πολύτιμο στέλεχος.

-------------------------------------


#1) Κουρσάροι της Ασφάλτου

Ο “Άνθρωπος-Φλόγα” ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Αόρατος από τους συνεργάτες του, ανίκητος στις συγκρούσεις του με την αστυνομία, χάρη σε μια μικρή βελόνα-μυστικό όπλο με την οποία έστελνε ακτίνα κατακαίοντας τα πάντα.
Ο Λαστιχάνθρωπος με τις εκπληκτικές υπερφυσικές ικανότητες είναι η τελευταία λύση του FBI για να τον εξοντώσει.
Χάρη στις μεταμορφώσεις του είτε σε άνθρωπο, ζώο ή αντικείμενο ο Λαστιχάνθρωπος στήνει την παγίδα του περιμένοντας τη ληστεία που ετοίμαζε με τη συμμορία του ο “Άνθρωπος-Φλόγα” σε κάποια μεγάλη Τράπεζα. Αρκετές φορές στη μονομαχία τους ο προστάτης του νόμου κινδύνεψε από τον αρχιεγκληματία, αλλά τελικά τον νίκησε και τον παρέδωσε πακέτο στην Αστυνομία.

Γιώργος Βλάχος
29 Αυγούστου 2016

Download PDF



#2) Σύγκρουσις με τον Τρόμο

Ο Μάους Τολέδο είναι ένας εγκληματίας που τρομοκρατεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από άκρη σε άκρη. Κάνει, όμως ένα σφάλμα: μπαίνει στα χωράφια του FBI με μια απαγωγή μετά φόνου και ο ομοσπονδιακός πράκτορας Λάρι Στον --που δεν είναι άλλος από τον Λαστιχάνθρωπο-- αναλαμβάνει δράση. Τα ίχνη του Τολέδο και της συμμορίας εντοπίστηκαν στο Μεξικό, όπου μεταφέρεται και το πεδίο σύγκρουσής τους. Το φεστιβάλ μεταμορφώσεων από τον “Λαστιχάνθρωπο” και μεταμφιέσεων από τον Τολέδο στη μονομαχία τους, παίρνει τέλος, όταν ο “Λαστ” παραδίδει τον Τολέδο και την παρέα του στον προϊστάμενό του.

Γιώργος Βλάχος
8 Σεπτεμβρίου 2016





#3) Οι Απειράνθρωποι Έρχονται

Οι Απειράνθρωποι, δηλαδή οι άνθρωποι από το άπειρο είναι μια προηγμένη τεχνολογικά φυλή νάνων από το διάστημα που θέλει να εξοντώσει με τα προηγμένα όπλα της την ανθρώπινη φυλή και να εποικίσει αυτή τον πλανήτη Γη. 
Ο Λάρρυ Στον, δηλαδή ο Λαστιχάνθρωπος και ο προϊστάμενός του αποφασίζουν να δράσουν μόνοι τους χωρίς να ενημερώσουν τις στρατιωτικές αρχές για τον κίνδυνο που διατρέχει η Γη! Έτσι κι αλλιώς τα συμβατικά όπλα των ανθρώπων δεν μπορούσαν να βλάψουν τους εισβολείς Απειράνθρωπους. Μόνον οι υπερφυσικές ικανότητες του Λαστιχάνθρωπου και η εξυπνάδα του θα μπορούσαν! Κάνοντας κάποιες επιδείξεις των δυνατοτήτων του κάνει τους εισβολείς να πιστέψουν, ότι αυτό είναι ένα μυστικό όπλο με το οποίο είναι εφοδιασμένοι όλοι οι στρατιώτες της Γης και τους πείθει να φύγουν ηττημένοι και ντροπιασμένοι.

Γιώργος Βλάχος
14 Σεπτεμβρίου 2016

Download PDF


#4) Το Συνδικάτο των Αρουραίων

Η αστραπιαία ληστεία και η κλοπή μιας αποστολής χρυσού ενεργοποιεί το FBI και ο Λαστιχάνθρωπος, ο πιο πολύτιμος πράκτορας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας μπαίνει αμέσως στα ίχνη της συμμορίας, που έχει κρύψει τον θησαυρό σε έναν υπόνομο και τον φυλάει ένας κροκόδειλος πιστό ζωάκι στον αόρατο αρχηγό της συμμορίας.
Ο “Λαστ” παγιδεύει τον αρχηγό μιμούμενος συμμορίτη του, αλλά δεν καταφέρνει να τον εντοπίσει, επειδή κροκόδειλος ξεχασμένος στην υπόνομο πεινώντας τρομερά βγαίνει να αναζητήσει το αφεντικό του σπέρνοντας τον θάνατο στο δρόμου για τη βίλα του αρχηγού. Τα ίχνη του ακολουθώντας ο Λαστιχάνθρωπος φτάνει κι αυτός στη βίλα την ώρα που ο αρχηγός απογειώνεται με ελικόπτερο. Τότε, ο Άνθρωπος που μπορούσε να πάρει κάθε μορφή μεταμορφώνεται σε γυπαετό και μπαίνει στο ιπτάμενο σιδερένιο πουλί, θέτει εκτός μάχης τον αρχικακούργο και σκοτώνει το αμφίβιο ερπετό…Η συνέχεια στα γραφεία του FBI που ο Λάρρυ ζητάει άδεια να πάει να ξεκουραστεί!

Γιώργος Βλάχος
14 Σεπτεμβρίου 2016


=============================================================

Σημείωμα για το περιοδικό «Λαστιχάνθρωπος» και το συγγραφέα του:

Σύμφωνα με τις τυπικές πληροφορίες που δίνει το ίδιο το περιοδικό «Λαστιχάνθρωπος», συγγραφέας των περιπετειών του είναι ο Αμερικανός Λέσλυ Χάνσον, μεταφραστής των αμερικανικών περιπετειών ο Γιάννης Βηλαράς που τις υπογράφει ως «απόδοση» και όχι ως «μετάφραση» και εκδότης είναι ο Γρηγόρης Χριστοδούλου. Όμως, όλες αυτές οι τυπικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ούτε ο Αμερικανός συγγραφέας είναι υπαρκτό πρόσωπο, ούτε μετάφραση από αμερικάνικο πρωτότυπο, έστω ελεύθερη, γινόταν, ούτε το «Γιάννης Βηλαράς» ήταν το πραγματικό όνομα του συγγραφέα που έγραφε τις περιπέτειες του ελληνικού περιοδικού, αλλά ούτε και ο πραγματικός εκδότης του ήταν ο κατά τον νόμο αναφερόμενος Γρηγόρης Χριστοδούλου.

Με βάση τις πληροφορίες που προκύπτουν από ένα σημείωμα που υπογράφει  ο γνωστός γελοιογράφος Αρχέλαος (Αντώναρος) με ημερομηνία 2 Μαρτίου 1991, που γράφτηκε για να περιληφθεί και περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Το παιδικό λαϊκό Φυλλάδιο-Περιοδικό-Βιβλίο», Εκδόσεις Αίολος, Αθήνα 1991, του Δημήτρη Χανού, ισχύουν τα εξής: Πραγματικός εκδότης του παιδικού περιοδικού «Λαστιχάνθρωπος» είναι ο ίδιος ο Αρχέλαος και συγγραφέας των περιπετειών του, που τις υπογράφει με το ψευδώνυμο Γιάννης Βηλαράς, είναι ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Β. Ιωαννίδης.

Συγκεκριμένα, ο Αρχέλαος αναφέρει στο σημείωμά του πως αρχικά είχε μια συνεργασία με τον Γιάννη Β. Ιωαννίδη για την έκδοση ενός χιουμοριστικού περιοδικού με τίτλο «Τρεις καμπαλέρος» για το οποίο ο γνωστός συγγραφέας έγραψε το κείμενο για το πρώτο τεύχος. Όμως οι «Τρεις καμπαλέρος» έπιασαν «πάτο», όπως λέει ο ίδιος ο Αρχέλαος, και δεν πούλησαν «ούτε… τρία φύλλα». Παρά την αποτυχία αυτή, ο γνωστός γελοιογράφος δεν το έβαλε κάτω και παίρνοντας την ιδέα από τα αμερικανικά κόμικς από τα οποία «έβραζαν εκείνη την εποχή τα περίπτερα στην Ομόνοια» αποφάσισε την έκδοση ενός νέου περιοδικού με πρωταγωνιστή έναν ενδιαφέροντα ήρωα των αμερικανικών κόμικς, τον «Λαστιχάνθρωπο». Απευθύνθηκε πάλι στο Γιάννη (Β. Ιωαννίδη), που βρήκε κι αυτός την ιδέα για έναν τέτοιο ήρωα ενδιαφέρουσα, οπότε ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Αρχέλαου και με βάση τη συγγραφική του δεινότητα και την «αστείρευτη φαντασία» του άρχισε να γράφει τις περιπέτειες ο ίδιος, μεταφράζοντας υποτίθεται από τα αγγλικά, μια γλώσσα που δεν γνώριζε! Τελικά, ούτε αυτή η προσπάθεια ευοδώθηκε και όπως είναι γνωστό εκδόθηκαν μόνο τέσσερα τεύχη, αν και ο Αρχέλαος λέει πως ετοίμασαν 6 ή 7. Για την επόμενη εκδοτική του προσπάθεια ο Αρχέλαος πήρε την ιδέα από την επιτυχία που είχε εκείνη την περίοδο ο «Μικρός Ήρως». Εξέδωσε λοιπόν τον «Διγενή», που τον έγραφε ο ίδιος με το ψευδώνυμο Άρης Λευκός για να γλιτώσει τα λεφτά που έπρεπε να πληρώσει για το κείμενο και κατάφερε να κυκλοφορήσει ο «αθεόφοβος», έτσι χαρακτηρίζει χιουμοριστικά τον εαυτό του, 40 τεύχη, που όμως μετά το τέλος της έκδοσής τους του στοίχισαν ένα χρόνο αποπληρωμή χρεών!


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου