Γκρέκο - Ταρζάν (πλήρες)


Το καλοκαίρι του 1951 η έκδοση του «Ταρζάν-Γκαούρ», όπως λεγόταν τότε  το «Γκαούρ-Ταρζάν», διακόπηκε, λόγω διαφωνιών του συγγραφέα του, Νίκου  Ρούτσου, με τον εκδοτικό οίκο «Άγκυρα» που το εξέδιδε για το ύψος της  αμοιβής του. Το κενό που δημιουργήθηκε από την απότομη αυτή διακοπή  ενός εξαιρετικά επιτυχημένου για τα δεδομένα της εποχής περιοδικού  καλύφτηκε μερικούς μήνες αργότερα από δύο νέα παιδικά περιοδικά με  περιπέτειες της Ζούγκλας, που έφεραν στον τίτλο τους το όνομα του  Ταρζάν. Ο συγγραφέας του «Γκαούρ-Ταρζάν» Νίκος Ρούτσος την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 1951 εκδίδει ως συγγραφέας και εκδότης το «Γκαούρ-Ταρζάν»  της Β’ περιόδου συνεχίζοντας τις ιστορίες από κει ακριβώς που τις  σταμάτησε στο τεύχος 56 της Α’ περιόδου και παράλληλα, ο εκδοτικός  οίκος «Άγκυρα», μετά από «την πολύμηνη διακοπή των εβδομαδιαίων τευχών  του Ταρζάν» που οφειλόταν σε «εντελώς τεχνικούς λόγους», όπως  αναφέρεται στο πρώτο τεύχος, εκδίδει ένα νέο περιοδικό με περιπέτειες  της Ζούγκλας, στο οποίο ο κεντρικός ήρωας είναι ένας συνδυασμός του  γνωστού ήρωα Ταρζάν και του Έλληνα Γκαούρ του Νίκου Ρούτσου, που φέρει  το όνομα Γκρέκο-Ταρζάν.

Το «Γκρέκο-Ταρζάν» κυκλοφόρησε σε εβδομαδιαία τεύχη, ημέρα Τετάρτη,  μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 1951 ή μάλλον, πιο συγκεκριμένα, όπως  προκύπτει από την έκφραση «μετά από την πολύμηνη διακοπή των  εβδομαδιαίων τευχών του Ταρζάν», το «Γκρέκο-Ταρζάν» θα πρέπει να κυκλοφόρησε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 1951. Το παιδικό αυτό  περιοδικό δεν άντεξε στον ανταγωνισμό με το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’  περιόδου και τον «Υπεράνθρωπο» του Ανεμοδουρά που εκδίδονταν παράλληλα  εκείνη την περίοδο και εξέδωσε μόνο οχτώ τεύχη. Συγγραφέας του είναι ο  Πύρρος Μακρής που, όπως αναφέρεται στο τρίτο τεύχος στην αλληλογραφία  με τους αναγνώστες, ήταν από την Κέρκυρα. Η εικονογράφηση των οχτώ  τευχών είναι ανυπόγραφη, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πάνου τα  μεν εξώφυλλα εικονογράφησε ο Νείρος, που όπως είναι γνωστό έκανε τα  εξώφυλλα και την εσωτερική εικονογράφηση πολλών τευχών του  «Γκαούρ-Ταρζάν» της Γ’ περιόδου, τη δε εσωτερική εικονογράφηση  μοιράστηκαν ο Βύρων Απτόσογλου (Byron) που σχεδίασε τις εικόνες των  τευχών από το 2 μέχρι το 5 και ένας άλλος άγνωστος εικονογράφος που σχεδίασε τις εικόνες των υπολοίπων.

Ο Γκρέκο-Ταρζάν είναι γιός ενός Έλληνα κυνηγού από την Κεφαλλωνιά, του  Γεράσιμου Φιοράτου, και της Έθελ, της κόρης του Ταρζάν, που ζούσε στη  Ζούγκλα μόνη της, όπως ζούσε ο διάσημος πατέρας της. Καρπός της αγάπης  των δύο νέων είναι ο Γκρέκο-Ταρζάν, που σε ηλικία δέκα ετών χάνει τους  γονείς του από κεραυνό που τους σκοτώνει. Την ανατροφή του δεκάχρονου  αγοριού αναλαμβάνουν δυο γορίλες, ο Μπάμπο και η Μάμο, που παραμένουν  αχώριστοι σύντροφοί του και όταν ενηλικιώνεται. Εκτός από το ζευγάρι  των δύο γοριλών, μόνιμος υπασπιστής του Γκρέκο-Ταρζάν είναι η  μαϊμουδίτσα Ζίκα και ήδη από το πρώτο τεύχος ο Έλληνας Ταρζάν γνωρίζει  την πανέμορφη Τάκου-Λη, τη βασίλισσα των Μπαμπαλού, της πιο άγριας  φυλής της αφρικανικής Ζούγκλας, και ανάμεσα στους δυο νέους  αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας. Η φυλή των Μπαμπαλού και ο τρομερός  μάγος της φυλής, Καπούα, που έχει τη δυνατότητα να γίνεται «κατά βούληση» αόρατος, παίζουν σημαντικό ρόλο στις περιπέτειες του  «Γκρέκο-Ταρζάν».

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες στο πρώτο τεύχος και κάποιες πληροφορίες  που αναφέρονται στο τρίτο τεύχος πρόθεση του συγγραφέα και του εκδότη  είναι από κάθε οχτώ τεύχη του περιοδικού να προκύπτει ένα βιβλίο, με  τις περιπέτειες του Γκρέκο να διαδραματίζονται από βιβλίο σε βιβλίο σε διαφορετικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό στο πρώτο  βιβλίο οι περιπέτειες του Γκρέκο εκτυλίσσονται στην Αφρική, στο  δεύτερο βιβλίο θα εκτυλίσσονταν στη «μυστηριώδη χώρα των Ινδιών» και  στη συνέχεια κάπου αλλού, «στην Κίνα, στην Αμερική, στην όμορφη Χαβάη,  στη Ζούγκλα του Αμαζονίου, στην Πολυνησία, στη Γη του Πυρός, στη  χρυσοφόρο Αλάσκα και στο Βόρειο Πόλο, εκεί που η μέρα διαρκεί 186  μέρες και η νύχτα 180». Δυστυχώς, οι ιδιαίτερα συμπαθητικές, όπως  μπορώ να κρίνω από τα τρία πρώτα τεύχη που διάβασα, περιπέτειες του «Γκρέκο-Ταρζάν», δεν είχαν την τύχη να επεκταθούν σε όλες αυτές τις  περιοχές που αναφέρονται, γιατί ως γνωστόν η έκδοση του περιοδικού  ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση των πρώτων οχτώ τευχών, που αντιστοιχούν  στο πρώτο μόνο βιβλίο του αρχικού σχεδιασμού.

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο 5 Μαΐου 2016


Αναφερόμενος στο σχόλιο ότι ο "Γκρέκο-Ταρζάν" αντικατέστησε τον "Ταρζάν-Γκαούρ", επειδή είχε προκύψει διαφωνία οικονομικής φύσεως ανάμεσα στον εκδότη και στον συγγραφέα, ας προσθέσω ότι η οικονομική τους διαφορά ήταν ένα... πενηντάρικο, που ζητούσε ο Ρούτσος αύξηση στο κάθε τεύχος (πληρωνόταν ήδη με 200 δρχ. –που του απέδιδε ένα ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα εκείνη την εποχή)...
Αν και, προσωπικά, έχω την ίδια εντύπωση με τον Προκόπη σχετικά με την εποχή που θεωρείται ότι κυκλοφόρησε το περιοδικό, ο εκδότης του, ντε και καλά πασχίζει να μας... διαψεύσει!
"Πόθεν τεκμαίρεται τούτο;" Από δυο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι ο Ρούτσος διέκοψε απότομα και ταυτόχρονα τη συνεργασία του και με ένα άλλο περιοδικό του οίκου. Το "Αστυνομικό". Ενώ είχε δώσει τους τίτλους των οκτώ πρώτων τευχών του, κυκλοφορώντας το 4ο από αυτά εμφανίζεται η υπογραφή άλλου συγγραφέα με τα αρχικά Η.Μ (Ηλίας Μπακόπουλος;;;;) και σημείωση του εκδότη ότι ο Ρούτσος διακόπτει τη συγγραφή λόγω υπερκόπωσης. Ημερομηνία έκδοσης του τεύχους: 29 Αυγούστου 1951.
Το δεύτερο στοιχείο "διάψευσης" (;;;;) εντυπώνεται πάνω στο τεύχος του "Γκρέκο-Ταρζάν". Στο οπισθόφυλλο αναγράφεται τυπωμένη η τιμή δρχ 2. Μα, το 1951 το δίφραγκο είχε ονομαστική αξία 2.000 δραχμές και από όσο, τουλάχιστον, γνωρίζω δεν έγινε ανατύπωση-επανέκδοση του περιοδικού μετά το 1954, πολύ περισσότερο, δεν νομίζω να έγινε ποτέ!
Μετά, είναι και εκείνη η αναφορά -στις μέσα σελίδες του 1ου τεύχους- για τη διακοπή του περιοδικού "Ταρζάν" και όχι του περιοδικού "Γκαούρ-Ταρζάν", όπως είχε μετονομαστεί επίσημα από το τεύχος 34 το περιοδικό. Περιοδικό με σκέτο τίτλο "Ταρζάν" (και αυθεντικές περιπέτειες του Μπάροους) είχε εκδώσει ο Απ. Παπαδημητρίου-Άγκυρα το 1955, καθώς και ο Αριστοφάνης Παπαδημητρίου γύρω στο 1951 με τιμή 1.500 δρχ.
Τέλος, για την εικονογράφηση που χρησιμοποιείται στην βινιέτα της σειράς στο "Μπαούλο" –παρμένη από το τεύχος- είναι από τα στριπς του Μπέρν Χόγκαρθ, όπως μάλλον είναι και κάποιες (παραποιημένες) από τις εικονογραφήσεις στα τεύχη με τον άγνωστο εικονογράφο. Εικονογράφηση του Απτόσογλου είναι και η πρώτη εικόνα στο πρώτο τεύχος.

Γιώργος Βλάχος
07/05/2016 

********************************************************************

#1) Ο Άρχοντας της Ζούγκλας

Στην περιπέτεια του τεύχους 1 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Άρχοντας  της Ζούγκλας» ο Γκρέκο-Ταρζάν είναι από την πρώτη στιγμή αιχμάλωτος  των κανιβάλων της πιο άγριας φυλής της αφρικανικής ζούγκλας, της φυλής  των Μπαμπαλού, που ετοιμάζονται να τον θυσιάσουν μπροστά στο είδωλο  του θεού Ρα. Όμως, η βασίλισσα των Μπαμπαλού, η πανέμορφη Τάκου-Λη,  που θα έδινε το σύνθημα για να αρχίσει η τελετή της θυσίας, μόλις αντικρίζει τον Γκρέκο θαμπώνεται από τη δύναμη και την ομορφιά του και  αισθάνεται την καρδιά της να χτυπά άτακτα μέσα στα στήθια της. Οι  γορίλες με την καθοδήγηση των συντρόφων του Γκρέκο-Ταρζάν, Μπάμπο και  Μάμο, τον ελευθερώνουν, αλλά ο φθονερός και ύπουλος γορίλας Τουτού που  συμμετέχει στην επιχείρηση της απελευθέρωσης βρίσκει ευκαιρία να  απαγάγει την πανέμορφη Τάκου-Λη. Τη βασίλισσα των Μπαμπαλού τη διεκδικεί και ο καταχθόνιος μάγος της φυλής, ο Καπούα, που διαθέτοντας  τη μοναδική ικανότητα να γίνεται αόρατος και να εξαφανίζεται μπροστά  στα μάτια των εχθρών του είναι ένας θανάσιμα επικίνδυνος αντίπαλος για  τον Έλληνα Ταρζάν. Ο Γκρέκο ελευθερώνει την Τάκου-Λη από τη σπηλιά του  Τουτού και αισθάνεται κι αυτός την καρδιά του να χτυπάει για την  πανέμορφη βασίλισσα των Μπαμπαλού…

Στην πρώτη αυτή περιπέτεια του «Γκρέκο-Ταρζάν» μαθαίνουμε για την  καταγωγή και την ιστορία των βασικών πρωταγωνιστών της, του  Γκρέκο-Ταρζάν και της Τάκου-Λη. Ο Γκρέκο-Ταρζάν είναι γιος του  Γεράσιμου Φιοράτου, Έλληνα κυνηγού από την Κεφαλλωνιά, και της Έθελ,  της κόρης του Ταρζάν, συνδυάζοντας τη σωματική ρώμη του παππού του και τις αρετές του Έλληνα πατέρα του. Η Τάκου-Λη είναι κόρη του ισπανού  εξερευνητή και στρατιωτικού, Αντώνιο Βελάσκουεθ, και της Άμο-Λη, κόρης  του εξευγενισμένου βασιλιά της φυλής των Τανγκόι, συνδυάζοντας την  αριστοκρατική καταγωγή του ισπανού πατέρας της και την εξωτική ομορφιά  της βασιλοπούλας μητέρας της. Οι δυο νέοι έχουν χάσει και τους δυο  γονείς τους από μικροί και η τύχη τα έφερε ώστε ο Γκρέκο-Ταρζάν να  μεγαλώσει με τους γορίλες, ενώ η Τάκου-Λη να γίνει η βασίλισσα των  Μπαμπαλού…

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε από το Μάκη Πατόπουλο και ήταν μία από τις πιο ευχάριστες  εκπλήξεις που μας επιφύλασσε! Το τεύχος του Μάκη δεν είχε εξώφυλλα,  αλλά ας είναι καλά ο Πάνος που τα βρήκε!
 

Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 6 Μαΐου 2016



#2) Στη Χώρα των Κιτρινανθρώπων

Η ιστορία που περιλαμβάνει το τεύχος 2 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με τίτλο  «Στη Χώρα των Κιτρινανθρώπων» είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια με  τρεις Γερμανούς επιστήμονες που έρχονται στην άγρια Ζούγκλα για να  μελετήσουν διάφορες κατηγορίες εντόμων στο πλαίσιο των επιστημονικών  τους ερευνών. Πρόκειται για τον εντομολόγο Χανς Σούλτσε, το γιο του,  Πάουλ, και την κόρη του, Γκρέττα. Ο Γκρέκο-Ταρζάν σώζει τον πατέρα από  τα δόντια ενός κροκοδείλου και όταν η φυλή των Κιτρινανθρώπων απαγάγει  την οικογένεια των εντομολόγων, ο Έλληνας Ταρζάν με τους συντρόφους  και τους συνεργάτες του ξεκινούν για «τη χώρα των Κιτρινανθρώπων», που βρίσκεται στο χρυσοφόρο βουνό Κάπο, για να τους ελευθερώσουν…

Παράλληλα με τη βασική περιπέτεια, στο τεύχος αυτό τρέχουν και τρεις  ακόμα ιστορίες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις εξελίξεις που  θα ακολουθήσουν στα επόμενα τεύχη. Κατ’ αρχήν τρέχει η ιστορία της  αγαπημένης του Γκρέκο Τάκου-Λη και οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο  καταχθόνιος μάγος της φυλής των Μπαμπαλού, ο Καπούα, που θέλει να  εξοντώσει τον Γκρέκο και να την κατακτήσει. Κατά δεύτερο, μαθαίνουμε  για τη δημοσιογραφική αποστολή της ελληνικής εφημερίδας «Αγών», που  αναθέτει στη δημοσιογράφο Μαίρη Καστρουνή, στον αρραβωνιαστικό της  Θάνο Φωκιανό και στο φίλο τους Τότη Βηλαρά, που φέρει το παρατσούκλι  Πατατίας, να ταξιδέψουν στο «Βελγικό Κογκό» για να εξακριβώσουν αν  αληθεύουν οι φήμες για την ύπαρξη ενός Έλληνα Ταρζάν στη Ζούγκλα της  Αφρικανικής αυτής χώρας. Κατά τρίτο, από την Ισπανία ξεκινάει μία  ακόμα αποστολή με επικεφαλής τον Αρτούρο Βελάσκουεθ, αδελφό του νεκρού  εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια πατέρα της Τάκου-Λη, για να βρει την κόρη  του αδελφού του, για την οποία οι πληροφορίες λένε πως είναι βασίλισσα  μιας άγριας φυλής της Αφρικής, της φυλής των Μπαμπαλού, και να τη  φέρει στην Ισπανία…

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε κι αυτό από το Μάκη Πατόπουλο, που τα αποθέματα εκπλήξεων  που μας επιφυλάσσει δεν έχουν τέλος! Και αυτό το τεύχος του Μάκη δεν  είχε εξώφυλλα, γιατί ανήκε σε ένα τόμο της «Άγκυρας» που προφανώς διέθετε τους τόμους χωρίς εξώφυλλα, αλλά ας είναι καλά ο Πάνος που μας  τα εξασφάλισε! 


Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 7 Μαΐου 2016



#3) Ο Αόρατος Μάγος Εκδικείται

Στο επίκεντρο της ιστορίας που περιλαμβάνει το τεύχος 3 του  «Γκρέκο-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Αόρατος Μάγος Εκδικείται» βρίσκονται οι  προσπάθειες του Καπούα, του φοβερού μάγου της φυλής των Μπαμπαλού, να  εξοντώσει τον Γκρέκο-Ταρζάν. Ο Καπούα διαθέτοντας τη μοναδική  ικανότητα να γίνεται αόρατος και να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια των  εχθρών του φτάνει αθέατος έξω από τη σπηλιά του Γκρέκο την ώρα που ο Έλληνας Ταρζάν είναι παρέα με τους φίλους και συντρόφους του και  καταφέρνει μια θανάσιμη μαχαιριά στο στήθος του. Με την άμεση χρήση  ενός θαυματουργού βοτάνου της ζούγκλας και τις περιποιήσεις των φίλων  του ο Γκρέκο επιβιώνει, αλλά αν δεν ανακαλυφθεί το μυστικό του μάγου,  με ποιο τρόπο γίνεται αόρατος και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί  τρομερή ικανότητα που διαθέτει, η απειλή και ο κίνδυνος θα παραμένουν…

Παράλληλα με τη βασική περιπέτεια, στο τεύχος αυτό τρέχουν και οι  τρεις ιστορίες που είναι σε εξέλιξη από το προηγούμενο τεύχος. Κατ’  αρχήν οι τρεις Έλληνες της δημοσιογραφικής αποστολής, η Μαίρη, ο  αρραβωνιαστικός της ο Θάνος και ο φίλος τους Πατατίας, που στάλθηκαν  στην Αφρική για να εξακριβώσουν αν αληθεύουν οι φήμες για την ύπαρξη  ενός Έλληνα Ταρζάν στη Ζούγκλα του «Βελγικού Κογκό» τον ανακαλύπτουν, γίνονται φίλοι του και ο Γκρέκο τους φιλοξενεί στη σπηλιά του. Κατά  δεύτερο, τρέχει η ιστορία με την Τάκου-Λη που μαθαίνοντας για το  θανάσιμο τραυματισμό του αγαπημένου της σπεύδει να βρεθεί κοντά του.  Κατά τρίτο, παρακολουθούμε τις δραματικές περιπέτειες της αποστολής  που με επικεφαλής τον Ισπανό Αρτούρο Βελάσκουεθ, αδελφό του νεκρού πατέρα της Τάκου-Λη, ήρθε στη Ζούγκλα αναζητώντας τη βασίλισσα της  άγριας φυλής των Μπαμπαλού, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι η  κόρη του νεκρού αδελφού του Αρτούρο, του Αντώνιο Βελάσκουεθ…

Το συγκεκριμένο τεύχος 3 του «Γκρέκο-Ταρζάν» ήταν από τα πρώτα τεύχη  που δημοσιεύτηκαν στο «μπαούλο» από τον Πάνο. Στην αρχική του  δημοσίευση το τεύχος αυτό δεν ήταν πλήρως επεξεργασμένο ηλεκτρονικά,  οπότε τώρα που βρέθηκαν όλα τα τεύχη της σειράς, ο Πάνος το  επεξεργάστηκε με τη γνωστή του απαράμιλλη τέχνη για να το δημοσιεύσουμε εκ νέου στη βελτιωμένη του μορφή.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 14 Μαΐου 2016

 


#4) Τιμωρία και Θάνατος

Στο επίκεντρο της περιπέτειας που περιλαμβάνει το τεύχος 4 του  «Γκρέκο-Ταρζάν» με τίτλο «Τιμωρία και Θάνατος» βρίσκονται οι  προσπάθειες του βασιλιά της φυλής των Μπαγκούπας, του πονηρού και  καταχθόνιου Κόρο, να προσεταιριστεί τον Γκρέκο-Ταρζάν, να τον κάνει  σύμμαχό του και με τη βοήθειά του οι ημιάγριοι και ύπουλοι υπήκοοί του  να συντρίψουν πρώτα από όλα τους άσπονδους εχθρούς τους, τους  ιθαγενείς της φυλής των Μπαμπαλού. Ο Γκρέκο-Ταρζάν δέχεται την πρόσκληση του Κόρο να τον επισκεφτεί στο χωματένιο παλάτι του, αλλά  ακούει και τις προειδοποιήσεις του συντρόφου του, του Χούλα, που του  λέει πως η πρόσκληση του Κόρο κρύβει κάτι κακό και παίρνει όλα τα  μέτρα που του υποδεικνύει ο πολύτιμος σύντροφός τους για να αποφύγει  την παγίδα που πιθανόν του στήνει ο πανούργος βασιλιάς…

Όπως και στα προηγούμενα τεύχη, παράλληλα με τη βασική περιπέτεια,  τρέχουν και στο τεύχος αυτό οι ιστορίες που είναι σε εξέλιξη από τα  προηγούμενα τεύχη και μάλιστα προστίθεται και μία ακόμα ιστορία που  προετοιμάζει το έδαφος για τη μεταφορά των περιπετειών του  Γκρέκο-Ταρζάν από το ένατο τεύχος της σειράς, όπως προαναγγέλλεται από  το τεύχος αυτό, «στη μυστηριώδη χώρα των Ινδιών». Κατά πρώτο, οι τρεις  Έλληνες της δημοσιογραφικής αποστολής, η Μαίρη, ο αρραβωνιαστικός της  ο Θάνος και ο φίλος τους Πατατίας, που ήρθαν στη Ζούγκλα για να αναζητήσουν τον Έλληνα Ταρζάν έχουν προστεθεί ήδη στη συντροφιά του  και τον βοηθούν στις περιπέτειές του και μάλιστα η Μαίρη είναι φλογερά  ερωτευμένη με τον Έλληνα βασιλιά της Ζούγκλας και ζηλεύει αφάνταστα  την Τάκου-Λη, τη βασίλισσα των Μπαμπαλού, που αμέριμνη και ανύποπτη  για τα αισθήματα της Ελληνίδας δημοσιογράφου προσφέρει τη ζεστασιά της  στον αγαπημένο της. Κατά δεύτερο, παρακολουθούμε τις νέες περιπέτειες  και τη συνάντηση με μια ομάδα τεσσάρων Ελλήνων κυνηγών της  αποδεκατισμένης πλέον αποστολής των Ισπανών, που με επικεφαλής τον  Αρτούρο Βελάσκουεθ, αδελφό του νεκρού πατέρα της Τάκου-Λη,  εξακολουθούν να αναζητούν στη Ζούγκλα τη βασίλισσα της άγριας φυλής  των Μπαμπαλού. Κατά τρίτο, παρακολουθούμε τις προσπάθειες του κακού  μάγου Καπούα, που ψάχνει εναγωνίως την Τάκου-Λη και χωρίς να γνωρίζει  πως ο ιερέας Κάγια-Μούγια είναι νεκρός υποψιάζεται πως την έκλεψε αυτός.

Σύμφωνα με τη νέα ιστορία που προετοιμάζει το έδαφος για τη μεταφορά  των περιπετειών του Γκρέκο-Ταρζάν στην Ινδία, ο βαθύπλουτος Γάλλος  βαρόνος Ερνέστος Πολινιάκ, έχοντας στοιχηματίσει πως μέσα σε ένα χρόνο  θα είναι κάτοχος του αμύθητης αξίας θαυματουργού «γαλάζιου διαμαντιού»  που βρίσκεται σε μια αρχαία παγόδα των Ινδιών υπό την προστασία χιλίων πεντακοσίων φρουρών, ταξιδεύει στη Ζούγκλα της Αφρικής για να  αναζητήσει τον Έλληνα Ταρζάν, που σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις της  Μαίρης στην εφημερίδα της που τον έκαναν γνωστό σε όλη την υφήλιο θα  ήταν ο ιδανικός συνεργάτης και βοηθός στην επιχείρησή του να αποκτήσει  το «γαλάζιο διαμάντι» και να κερδίσει το στοίχημα…

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε κι αυτό από το Μάκη Πατόπουλο και αποτελεί έναν ακόμα  κρίκο στις χωρίς τέλος εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει! Και αυτό το  τεύχος του Μάκη αποτελώντας μέρος του τόμου της «Άγκυρας» δεν  περιλάμβανε εξώφυλλα και ας είναι για μια ακόμα φορά καλά ο Πάνος που  μας τα εξασφάλισε!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 17 Μαΐου 2016



#5) Η Εκδίκησις των Αετών 

 Στην περιπέτεια που περιλαμβάνει το τεύχος 5 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με  τίτλο «Η Εκδίκησις των Αετών» παρακολουθούμε τις προσπάθειες των  αγρίων της φυλής των Μπαγκούπας να ξεμπερδέψουν μια για πάντα με τον  Γκρέκο που τον θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο του βασιλιά τους. Επειδή  δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να εξοντώσουν τον Έλληνα Ταρζάν που  περιστοιχίζεται συνεχώς από τους φίλους και συντρόφους του και από  γορίλες, λιοντάρια και αετούς ετοιμάζουν ένα σχέδιο για να τον  σκοτώσουν με πονηρία. Ρίχνουν στη λίμνη που είναι κοντά στη σπηλιά του Γκρέκο μια σχεδία στην οποία επιβιβάζονται δυο θαρραλέοι πολεμιστές  της φυλής που ο ένας κάνει τον άρρωστο και ο δεύτερος οδηγεί τη σχεδία  προς το μέρος της σπηλιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο, όταν θα έφταναν κοντά  στην όχθη, ο δεύτερος από τους δύο θα φώναζε για να τραβήξει την προσοχή του Γκρέκο και μόλις ο Έλληνας Ταρζάν εμφανιζόταν, αυτός που  έκανε τον άρρωστο θα έστελνε ένα δηλητηριασμένο βέλος κατευθείαν στην  καρδιά του. Όμως, το βέλος δεν βρίσκει τον Γκρέκο, αλλά τον  αρραβωνιαστικό της Μαίρης, το Θάνο! Στο μεταξύ ο Γκρέκο με τους φίλους  του και τους αετούς του συντρόφου του, του Γιαν, παίρνουν το μέρος των  Κιτρινανθρώπων στη συμπλοκή τους με τους Μπαγκούπας, ενώ οι Μπαγκούπας  καταφέρνουν να απαγάγουν την αγαπημένη του Έλληνα Ταρζάν, την Τάκου-Λη…

Όπως και στα προηγούμενα τεύχη, παράλληλα με τη βασική περιπέτεια,  τρέχουν και στο τεύχος αυτό τρεις ιστορίες που είναι σε εξέλιξη από τα  προηγούμενα τεύχη. Κατά πρώτο, παρακολουθούμε τη δράση του αρχιερέα  των Μπαμπαλού, του Κάγια-Μούγια, που δεν είναι νεκρός όπως νομίζαμε στο προηγούμενο τεύχος και επιστρέφει στο χωριό της φυλής του όπου  όλοι, μαζί και ο μάγος της φυλής, ο Καπούα, θέλουν να μάθουν πού  βρίσκεται η βασίλισσά τους, η πανέμορφη Τάκου-Λη, γιατί κανείς δεν  ξέρει ακόμα πως ζει με τον Γκρέκο. Κατά δεύτερο, παρακολουθούμε τη  συνάντηση και γνωριμία των Ισπανών που ήρθαν στη Ζούγκλα για να βρουν  τη βασίλισσα της άγριας φυλής των Μπαμπαλού, με την ομάδα των τεσσάρων  Ελλήνων κυνηγών και γνωρίζουμε τα μέλη της ομάδας ανάμεσα στα οποία  είναι και ο Νάσσος, ένα ατρόμητο και πανέξυπνο ελληνόπουλο για το  οποίο ο συγγραφέας μάλλον επιφυλάσσει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια των  περιπετειών του. Κατά τρίτο, παρακολουθούμε την άφιξη στη Ζούγκλα του  Γάλλου βαρόνου Ερνέστου Πολινιάκ, που αναζητώντας τον Γκρέκο για να  τον βοηθήσει να αποκτήσει το «γαλάζιο διαμάντι» που βρίσκεται σε μια  παγόδα των μακρινών Ινδιών, έχει την τύχη να προσγειωθεί με το  αεροπλάνο του δίπλα στη λίμνη που έχει ο Έλληνας γίγαντας την καλύβα  του και έτσι γίνεται η συνάντησή τους…

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε κι αυτό από το Μάκη Πατόπουλου και είναι η τωρινή του  έκπληξη στη σειρά των εκπλήξεων που μας επιφυλάσσει ακόμα! Και αυτό το  τεύχος του Μάκη αποτελώντας μέρος του τόμου της «Άγκυρας» δεν περιλάμβανε εξώφυλλα και ας ευγνωμονούμε για μια ακόμα φορά τον Πάνο  που μας τα εξασφάλισε!

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 20 Μαΐου 2016

Download PDF 


#6) Το Τρομερό Μυστικό

Στην περιπέτεια που περιλαμβάνει το τεύχος 6 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με  τίτλο «Το Τρομερό Μυστικό» παρακολουθούμε τις νέες προσπάθειες του  φοβερού μάγου της φυλής των Μπαμπαλού, Καπούα, καθώς και του αρχιερέα  της φυλής, Κάγια-Μούγια, που μαθαίνοντας πως η βασίλισσά τους,  Τάκου-Λη, ζει με τον Γκρέκο επιχειρούν για μια ακόμα φορά να τον εξοντώσουν. Μάγος και Αρχιερέας της φυλής αποφασίζουν να πάνε στη  σπηλιά του Γκρέκο αθέατοι όπως νομίζουν, χάρη στο φίλτρο του Καπούα με  το οποίο μπορούν να γίνονται αόρατοι, χωρίς να ξέρουν πως ο Γκρέκο  έχει το αντίδοτο του φίλτρου, δόντι φιδιού κρεμασμένο στο λαιμό του.  Οι δύο ύπουλοι «φαρισαίοι» των Μπαμπαλού γίνονται φυσικά αντιληπτοί,  συλλαμβάνονται και ο Γκρέκο απειλεί τον Καπούα πως αν δεν του  αποκαλύψει «το τρομερό μυστικό», τη συνταγή του φίλτρου που κάνει  αόρατο αυτόν που θα το μυρίσει, δεν πρόκειται να του χαρίσει για τρίτη  φορά, όπως έκανε τις δύο προηγούμενες, τη ζωή…

Όπως και στα προηγούμενα τεύχη, παράλληλα με τη βασική περιπέτεια,  τρέχουν και στο τεύχος αυτό δύο ιστορίες που είναι σε εξέλιξη από τα  προηγούμενα τεύχη. Κατά πρώτο, παρακολουθούμε ένα νέο κατόρθωμα του  μέλους της ομάδας των τεσσάρων Ελλήνων κυνηγών, του Νάσσου, του  ατρόμητου ελληνόπουλου, που αποσπά χωρίς καμιά πλέον επιφύλαξη το  θαυμασμό και την εκτίμηση των μελών της ισπανικής αποστολής με την οποία ο επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων κυνηγών αποφασίζει  συνεργασία και κοινή δράση. Κατά δεύτερο, παρακολουθούμε τη συνάντηση  του Γάλλου βαρόνου Ερνέστου Πολινιάκ με τον Γκρέκο και τις φιλικές  σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, πριν ακόμα ο βαρόνος του  μιλήσει για τη βοήθεια που προσβλέπει να πάρει από τον Έλληνα Ταρζάν  για να αποκτήσει το «γαλάζιο διαμάντι» των Ινδιών.

Στο τεύχος αυτό επαναλαμβάνεται για τρίτη κατά σειρά φορά, όπως και  στα τεύχη 4 και 5, η αναγγελία της δημοσίευσης του τεύχους 9, του  πρώτου τεύχους της νέας περιόδου του περιοδικού, με τίτλο «Το Γαλάζιο  Διαμάντι», στο οποίο η δράση του Γκρέκο θα μεταφερθεί στην «αχανή και  μυστηριώδη χώρα των Ινδιών». Επιπλέον, στις τελευταίες σελίδες του τεύχους 6, στην αλληλογραφία με τους αναγνώστες, γίνεται λόγος για τη  δημιουργία ειδικού γραφείου που ετοιμάζει ο διευθυντής Απόλλων  Παπαδημητρίου, που από το τεύχος 9 θα αναλάβει την αλληλογραφία ώστε  να μην καθυστερούν οι απαντήσεις στα πολυπληθή γράμματα των  αναγνωστών. Όπως είναι γνωστό το τεύχος 9, παρά τις αναγγελίες και την προετοιμασία που υπήρξε ακόμα και με το περιεχόμενο των περιπετειών  των οκτώ πρώτων τευχών, δεν εκδόθηκε ποτέ!

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο»  προσφέρθηκε μεν κι αυτό από το Μάκη Πατόπουλο, αλλά στη συνολική  επεξεργασία χρησιμοποιήθηκε περισσότερο το αντίστοιχο τεύχος που  διέθετε ο Πάνος. Το τεύχος του Πάνου περιλάμβανε και τις τελευταίες  σελίδες του περιοδικού, που από τον τόμο που περιλάμβανε τα τεύχη του Μάκη λείπουν. Έχοντας υπόψη τις τελευταίες αυτές σελίδες, είχαμε την  ευκαιρία να βρούμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο με βάση το οποίο μπορεί να  εκτιμηθεί με μεγαλύτερη προσέγγιση η περίοδος έκδοσης του  «Γκρέκο-Ταρζάν». Συγκεκριμένα, στις τελευταίες σελίδες του τεύχους  αυτού περιλαμβάνεται ένα ποίημα για τα «Χριστούγεννα» και μάλιστα με  την αναφορά πως δημοσιεύεται λόγω επικαιρότητας, κάτω από τον τίτλο  «Επίκαιρη Ποίηση». Η δημοσίευση του ποιήματος αυτού μας δίνει τη  δυνατότητα να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την εβδομάδα  έκδοσης του συγκεκριμένου τεύχους, είτε, το πιθανότερο, την Τετάρτη 19  Δεκεμβρίου 1951 ενόψει των Χριστουγέννων, είτε την Τετάρτη 26  Δεκεμβρίου 1951, περίπου ανήμερα των Χριστουγέννων. Επιπλέον, η  σύμπτωση της δημοσίευσης του ποιήματος αυτού στο συγκεκριμένο τεύχος  ενισχύει και την εκτίμηση πως το «Γκρέκο-Ταρζάν» εκδόθηκε στα τέλη του  1951 για να καλύψει η «Άγκυρα», όπως αναφέρεται στο πρώτο τεύχος, το  κενό της «πολύμηνης διακοπής των εβδομαδιαίων τευχών του Ταρζάν»,  δεδομένου μάλιστα πως ο Νίκος Ρούτσος, που είχε διακόψει τη συνεργασία  του με την «Άγκυρα» από το καλοκαίρι, είχε ήδη αρχίσει από τα μέσα Οκτωβρίου του 1951 να εκδίδει με επιτυχία το «Γκαούρ-Ταρζάν» της Β’  περιόδου. Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο τεύχος του «Γκρέκο-Ταρζάν» θα  πρέπει να εκδόθηκε είτε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1951, είτε μια  εβδομάδα αργότερα, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 1951.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2016

 



#7) Η Επίθεσις των Αγρίων

Στην περιπέτεια που περιλαμβάνει το τεύχος 7 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με  τίτλο «Η Επίθεσις των Αγρίων», ο φοβερός μάγος της φυλής των  Μπαμπαλού, Καπούα, συνεχίζει τις προσπάθειές του να εξοντώσει τον  Γκρέκο. Αυτή τη φορά το σχέδιό του είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί  εκτός από τον Γκρέκο κινδυνεύουν και όλοι οι φίλοι και σύντροφοι που βρίσκονται κοντά του! Ο Καπούα αφού ξεσηκώνει τους Μπαμπαλού εναντίον  του Γκρέκο λέγοντάς τους πως έκλεψε τη βασίλισσά τους και την έκανε  γυναίκα του, απευθύνεται στους μέχρι τώρα εχθρούς της φυλής του, τους  Μπαγκούπας, και εξασφαλίζει τη συμμαχία και τη συνεργασία τους, γιατί  κι αυτοί θέλουν να εξοντώσουν τον Έλληνα Ταρζάν. Οι δύο φυλές βαδίζουν  ενωμένες εναντίον του Γκρέκο και της παρέας του με στόχο τον αιφνιδιασμό. Όμως, εκτός από τους άντρες των δύο φυλών που κινούνται  προς τη σπηλιά του Γκρέκο, ένας ακόμα στρατός, που αποτελείται από  άντρες της φυλής των Κιτρινανθρώπων, κινείται κι αυτός προς τη σπηλιά  για να προσφέρει έναν χρυσό αετό και ένα περίτεχνο μαχαίρι, δώρα του  νέου βασιλιά των Κιτρινανθρώπων και παλιού συντρόφου του Γκρέκο, του  Γιαν, στον παλιό σύντροφό του για τη βοήθεια που προσέφερε στους πολεμιστές της φυλής του, όταν δέχτηκαν την επίθεση των Μπαγκούπας…

Όπως και στα προηγούμενα τεύχη, παράλληλα με τη βασική περιπέτεια,  τρέχουν και στο τεύχος αυτό δύο ακόμα ιστορίες που είναι σε εξέλιξη  από το προηγούμενο τεύχος. Στη μία από τις ιστορίες αυτές, οι δύο  συνεργαζόμενες πλέον ομάδες, η ομάδα των τεσσάρων Ελλήνων κυνηγών και  η ισπανική αποστολή που αναζητά στη Ζούγκλα τη βασίλισσα των Μπαμπαλού  και συντρόφισσα του Γκρέκο, την Τάκου-Λη, αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις και φιλοξενούνται από τους άγριους της φυλής των Ρίκο-Ρίκο και του  βασιλιά τους Ρίκο-Το. Στην δεύτερη ιστορία ο βαθύπλουτος Γάλλος  βαρόνος Ερνέστος Πολινιάκ πείθει τον Γκρέκο να τον ακολουθήσει μαζί με  τους φίλους και συντρόφους του στην Ινδία, κρύβοντάς του όμως πως ο  πραγματικός σκοπός αυτού του ταξιδιού δεν είναι η αναψυχή και η προσφορά ενός γοητευτικού ταξιδιού σε φίλους, αλλά η απόκτηση με τη  βοήθεια του Γκρέκο του αμύθητης αξίας «γαλάζιου διαμαντιού» που  βρίσκεται στη μακρινή αυτή χώρα της Ασίας…

Το συγκεκριμένο τεύχος που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται κι αυτό από  τον τόμο της «Άγκυρας» που προσέφερε ο Μάκης Πατόπουλος στο «μπαούλο».  Τα εξώφυλλα του τεύχους που έλειπαν από τον τόμο τα εξασφάλισε και σ’  αυτή την περίπτωση ο Πάνος.



Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2016



#8) Ο Εκδικητής

Στην περιπέτεια που περιλαμβάνει το τεύχος 8 του «Γκρέκο-Ταρζάν» με  τίτλο «Ο Εκδικητής», ο Γκρέκο με τη βοήθεια των φίλων του και του  βασιλιά των Κιτρινανθρώπων και πρώην συντρόφου του, Γιαν, οργανώνει  την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ελληνίδας φίλης του, της Μαίρης, που  ο καταχθόνιος μάγος Καπούα την έχει αιχμάλωτη στο χωριό της φυλής του  και είναι αποφασισμένος να τη θυσιάσει στο βωμό του θεού Ρα. Όμως, η  πρόσβαση στο χωριό των Μπαμπαλού είναι δυνατή μόνο από ένα στενό  πέρασμα και ο Καπούα περιμένοντας την επίθεση του Γκρέκο έχει  τοποθετήσει εκεί διακόσιους άντρες της φυλής που είναι αδύνατο να  υποσκελιστούν. Η μόνη ελπίδα για να σωθεί η Μαίρη είναι οι αετοί του  Γιαν…

Με το τεύχος 8 τελειώνει η «Πρώτη Εποχή των Περιπετειών του θρυλικού  Γκρέκο-Ταρζάν» και προαναγγέλλεται η «Δεύτερη Εποχή» που όμως δεν θα  έρθει ποτέ, αν και έχει προετοιμαστεί πλήρως στις περιπέτειες των οχτώ  τευχών της  «Πρώτης Εποχής». Η προετοιμασία έγινε με την ιστορία του  βαθύπλουτου Γάλλου βαρόνου Ερνέστου Πολινιάκ, που θέλοντας να  αποκτήσει το αμύθητης αξίας «γαλάζιο διαμάντι» των Ινδιών, προσφέρει  στον Γκρέκο ένα γοητευτικό ταξίδι με το αεροπλάνο του στις Ινδίες και  τον πείθει να τον ακολουθήσει μαζί με όλους τους φίλους του στη μακρινή αυτή χώρα, χωρίς να του αποκαλύψει τον πραγματικό σκοπό αυτού  του ταξιδιού, «Το Γαλάζιο Διαμάντι», που είναι και ο προαναγγελθείς σε  προηγούμενα τεύχη τίτλος του τεύχους 9 που όμως δεν θα δημοσιευτεί ποτέ!

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο του τελευταίου τεύχους, έκφραση  ενδεχομένως ενός είδους λογοτεχνικού ρεαλισμού του συγγραφέα Πύρρου  Μακρή, είναι η απρόσμενη κατάληξη της ιστορίας της ισπανικής αποστολής  που ήρθε στη Ζούγκλα αναζητώντας τη βασίλισσα των Μπαμπαλού, Τάκου-Λη,  ανιψιά από αδελφό του επικεφαλής της αποστολής, Αρτούρου Βελάσκουεθ,  και συντρόφισσα του Γκρέκο. Όταν οι απεσταλμένοι του Αρτούρου φτάνουν  στη σπηλιά του Έλληνα Ταρζάν, αναζητώντας την Τάκου-Λη και νομίζοντας,  σύμφωνα με τις παραπλανητικές πληροφορίες που τους έδωσε ο πονηρός  αρχιερέας Κάγια-Μούγια, πως ο Γκρέκο άρπαξε με τη βία την όμορφη βασίλισσα, βρίσκουν τη σπηλιά έρημη και εγκαταλειμμένη, γιατί ο Γκρέκο  με την Τάκου-Λη και τους φίλους του έχουν αναχωρήσει και ταξιδεύουν με  το αεροπλάνο του Γάλλου βαρόνου για τις μακρινές Ινδίες! Θα μπορούσε  να έρθουν κι έτσι τα πράγματα και ήρθαν πράγματι έτσι, όπως δεν είμαστε συνηθισμένοι να τα περιμένουμε, είτε στα μυθιστορήματα γενικά,  είτε ιδιαίτερα στις περιπέτειες που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες!


Το συγκεκριμένο τεύχος, τελευταίο της σειράς, που δημοσιεύουμε σήμερα  προέρχεται κι αυτό από τον τόμο της «Άγκυρας», που προσέφερε ο Μάκης  Πατόπουλος στο «μπαούλο». Τα εξώφυλλα του τεύχους που έλειπαν από τον  τόμο τα εξασφάλισε και στην περίπτωση αυτή ο Πάνος.

Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου